Украйна обвини Русия, че е нанесла масивен ракетен удар срещу

...
Украйна обвини Русия, че е нанесла масивен ракетен удар срещу
Коментари Харесай

Възможни сценарии на контраофанзивата на Украйна

Украйна упрекна Русия, че е нанесла солиден ракетен удар против жилищни здания в Кривой Рог- родното място на президента Володимир Зеленски. Жертвите са 11, 28 са ранените.



Новината идва на фона на почнала контраатака, при която Украйна си върна седем обитаеми места в Донецка област. Според западни военни специалисти Киев още не е присъединил главните си сили в контраофанзивата. Информацията е откъслечна и това прави оценки на специалистите към момента внимателни.

Изглежда, че към този момент Украйна изследва съветската защита в зоните, където са евентуалните посоки на контранастъплението, показва боен специалист пред Франс 24.

Той очерта три евентуални направления - покрай Днепър на юг от Запорожие, бранш южно от Мала Токмачка за нахлуване към Мелитопол и оста Велика Новосилка, където в този момент са най-големите триумфи. Третата ос е желана за нахлуване към Мариупол.

При Велика Новосилка вземат участие подсилени и преоборудвани украински елементи, само че не и новите бригади. На фронта в този момент са единствено три от общо 12 такива бригади.

Експерт на Международния институт за стратегически проучвания очерта вероятните сюжети на контраофанзивата:

" Има три вероятни сюжета. Единият е загуба на движение, без реализиране на основни резултати. Другият е освобождение на към половината от територията под съветски надзор. Трета опция е нанасяне на мощен удар върху толкоз прогнила и клатеща се конструкция, каквато е съветската войска, тъй че съветският морал да се срине и техните елементи да се изтеглят в бягство. "

Украинските сили може и да не са достигнали до главните отбранителни линии на Русия. Логиката е, че към този момент реализират обособени пробиви, които след това да употребяват за удари с включването на механизирани сили, държани в запас.

" Може да не е безусловно огромен гърмеж, по малко от всичко на всички места и едновременно за къс, натоварен интервал. Може да е поредна акция, която се развива с месеци, вместо за дни и седмици. В този случай Киев се нуждае от допустимо най-големи ресурси от военни доставки. Мисля, че всичко това ще бъде регистрирано в огромна степен от украинските плановици и командири ", сподели Бен Бари- боен специалист - Международен институт за стратегически проучвания.

Друг фактор е степента на готовност на съветските сили. Освен това Украйна умишлено постанова осведомително затъмнение върху военните си дейности.

" Украйна го сподели и в този момент би трябвало да го направи. В противоположен случай ще има огромно отчаяние в страната, както и измежду съдружниците на Украйна. Тя се нуждае от някакъв триумф, тъй като би трябвало да потвърди на съдружниците, че употребява добре огромното количество пари и военно съоръжение, които й бяха доставени, с цел да отблъсне съветските сили ", сподели Бен Бари.

Пред военни репортери съветският водач Владимир Путин съобщи, че решението за нова готовност зависи от поставените цели в Украйна и уточни, че нов взлом на Киев ще изисква в допълнение жива мощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР