Украйна обвини Беларус, че засилва напрежението по общата им граница,

...
Украйна обвини Беларус, че засилва напрежението по общата им граница,
Коментари Харесай

Около 2000 еврейски поклонници са блокирани на украинската граница; Киев обвинява Беларус за ситуацията

Украйна упрекна Беларус, че ускорява напрежението по общата им граница, затворена поради ковид, като предизвиква еврейски поклонници да се насочват натам, макар че към 2000 от тях са блокирани там, предадоха Франс прес и ТАСС.

"В момента близо 2000 поклонници хасиди се намират на границата сред Беларус и Украйна. Повечето са пристигнали от Израел, повярвали на слуховете, че украинската граница с Беларус е отворена ", съобщи украинското президентство.

"Призоваваме беларуските управляващи да престанат да ускоряват напрежението по границата с нашата страна и да не популяризират подправени обнадеждаващи изказвания, които носят вяра на поклонниците и основават усещане, че границата на Украйна може да бъде отворена за чужденци ".

Киев не посочи дали еврейските поклонници са се струпали на едно и също място на границата. Тази заран Украйна и Беларус преброиха хиляда души в неутралната зона в региона на граничния пункт Нови Яриловичи, отбелязва Агенция Франс Прес. Евреите хасиди дойдоха в Беларус, с цел да се опитат да влязат в Украйна за годишното си поклонение в град Уман.

Киев обаче разгласи, че поради увеличението на случаите на Ковид-19 затваря границите си за чужденци.

Отношенията сред Киев и Минск се обтегнаха след президентските избори в Беларус на 9 август. Те доведоха до митинги против президента Александър Лукашенко. Участниците в тях го упрекват, че е фалшифицирал резултатите. Минск и Москва упрекват Украйна, Полша и балтийските страни, че скрито подхранват протестното придвижване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР