Украйна, неочаквано за себе си, засили тенденциите към разпадане на

...
Украйна, неочаквано за себе си, засили тенденциите към разпадане на
Коментари Харесай

Евросъюзът под удар: Източна Европа се разбунтува

Украйна, ненадейно за себе си, ускори трендовете към раздробяване на Европейския съюз. Вносът на нейните селскостопански артикули, в това число зърно по силата на Зърнената договорка, докара първо до протеста на европейските фермери против техните държавни управления, а по-късно до протест на държавните управления против Европейската комисия. На незабавни договаряния Европейски Съюз още веднъж беше " скърпен " - а междинните резултати са печални за Украйна.

Доскоро, когато Европейската комисия предизвикваше към момента неспокойствие раздразнение, а не ненавист измежду евроскептиците, те описаха съществуването ѝ по този начин: хора, които не са определени от никого, седят в Брюксел и вземат решение какъв да бъде размерът на тоалетното казанче в Краков.

Това изложение е тъкмо, само че, несъмнено, ненапълно: функционалността на Европейската комисия е доста по-широка. Но даже тези жители на страните от Европейски Съюз, които са родени и израснали в Европейски Съюз, знаят неопределено какъв тип функционалност е това.

Всички те – както тези, които поддържат концепцията за „ обединена Европа “, по този начин и (все още) малцинството, което се опълчва на тази концепция – схващат, че някои от някогашните суверенни пълномощия на националните държавни управления са трансферирани на Брюксел. Малко хора знаят какви са тези пълномощия. Най-често Европейски Съюз се свързва с единна Шенгенска виза и единна валута евро, само че това е просто неверен отговор: не всички страни от Европейски Съюз имат евро, не всички от тях са се включили към Шенгенското пространство.

Но размерът на тоалетното казанче в целия Съюз в действителност е в компетенциите на европейската администрация, тъй като е икономично и екологично да се пести вода. Това е комичен образец. Друг образец е единният пазар на селскостопански артикули. Това е една от носещите колони, без нея Европейският съюз не е Европейски съюз.

През 2022 година Европейската комисия, употребявайки главното си право, отстрани съвсем всички квоти и ограничавания върху износа на селскостопански артикули от Украйна. Ако изхождаме от обстоятелството, че главната задача беше да се обезпечи на режима в Киев лична, а не заета валута, тогава тя беше изпълнена. Но от това пострадаха земеделците от Източна Европа, чиито артикули внезапно се оказаха непотребни: украинската храна е по-евтина.

За Западна и Южна Европа, където земеделието е профилирано най-вече в елитния бранш като винопроизводство или специалитети като маслини, този проблем не съществува. Но в страните от някогашния Социалистически блок агропромишленият комплекс играе по-значима роля, в него взе участие забележителен % от популацията, а гамата от артикули постоянно е същата като в Украйна.

След дъмпинговия удар, както би споделила руската преса, Източна Европа безусловно се надигна, а отдръпването на страните от района от „ земеделската асоциация с Украйна “ закупи свлачищен темперамент. Гледайки поляците и унгарците, привикнали на борба, техните съседи като че ли извикаха: " Какво, белким е допустимо по този начин?! " и незабавно се причисли към ембаргото.

Всъщност беше невероятно. Такива въпроси в Европейски Съюз се контролират от Европейска комисия. И за нея протичащото се ненадейно се трансформира в изострен политически спор, в символ за загуба на надзор, в цепнатина в основата на Европейския съюз, в групов скок към неговия провал.

Ето за какво новият приоритет на Европейска комисия и персонално на нейния ръководител Урсула фон дер Лайен към този момент не е да възвърне напълно валутния поток към Украйна, а да се покаже кой е на власт в Съюза. От ултимативни претенции към Варшава, Будапеща и ко " да се върне както беше " еврокомисарите много бързо минаха към разговор с бунтовниците.

Първият кръг се организира в сряда, само че решение нямаше - беше назначен втори. Въпреки това риториката към борбата продължава да се трансформира към по-лошо за Киев.

Преди договарянията шефът на Европейска комисия подчертава върху такова решение, при което източноевропейските фермери да получат самобитен рушвет от 100 милиона евро дотации, с цел да не се месят в огромната политика с дребните си проблеми. След договарянията водещата концепция беше Европейската комисия сама да наложи ембарго върху избрана гама артикули от Украйна особено за страните от Източна Европа, само че едвам откакто бунтовниците анулират " противозаконната " си самоинициатива.

Този преход от въпроса " от какво ще живее Украйна? " на въпроса " кой ръководи в Европейския съюз? " ясно демонстрира, на първо място на украинците, какъв брой се ценят техните ползи и какви са действителните вероятности Киев да се причисли към Европейски Съюз. Дори изцяло авторитетната Еврокомисия не може да отбрани за него даже единния селскостопански пазар. След нейните старания сякаш украинофилската (в реалност просто русофобска) Полша даже реши да разшири листата на украинските артикули, неразрешени за импорт.

Въпреки това Европейската комисия постоянно е подготвена да контролира размера на казанчетата за промиване в украинските тоалетни чинии. А тоалетната, в случай че изхождаме от украинската военна агитация, е главният разкош в домовете на украинците.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР