Украйна не е променила плановете си за връщане на окупираните

...
Украйна не е променила плановете си за връщане на окупираните
Коментари Харесай

Киев: Русия има избор как да напусне Крим - по мирен начин или с битка

Украйна не е трансформирала проектите си за връщане на окупираните от Русия територии, в това число Крим.

" Украйна ще избере метода, по който да си върне Крим, като употребява политически и военни средства ", съобщи пред „ Политико ” Тамила Ташева, делегат на украинския президент за Крим.

" За да се сведат до най-малко украинските военни загуби, да се сведат до най-малко заканите за цивилното население, което живее в окупираните територии, както и разрушаването на гражданската инфраструктура, Украйна възнамерява да даде на Русия избор по какъв начин да напусне Крим. Ако те не се съгласят да изоставен непринудено, Украйна ще продължи да освобождава земята си с военни средства ", добави Ташева.

Коментарите ѝ идват, откакто Андрий Сибиха, заместник-ръководител на канцеларията на президента, даде изявление за " Файненшъл таймс ", в което съобщи, че Украйна може да бъде подготвена да разиска бъдещето на Крим с Москва, в случай че Киев успее да реализира стратегическите си цели на бойното поле.

" Готови сме да отворим дипломатическа страница, с цел да обсъдим този въпрос ", сподели Сибиха в изявлението, визирайки от дълго време плануваната контраатака на Киев. " Това не значи, че изключваме метода на освобождение [на Крим] от нашата войска ".

Коментарите на Сибиха бяха показани като демонстрация на интерес от страна на Украйна към договаряния с Русия за първи път, откогато тя публично изключи мирните договаряния с Владимир Путин предходната есен.

На 30 септември предходната година Съветът за национална сигурност и защита на Украйна одобри резолюция, в която разгласи, че всевъзможни договаряния с Путин са невъзможни в светлината на опита на Русия да анексира украинските територии в Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски затвърди също по този начин задачата на Украйна за освобождение на всички нейни територии, в това число Крим, в 10-степенната мирна формула, която показа на срещата на върха на Г-20. " Президентът не е трансформирал позицията си ", съобщи пред " Политико " Игор Жовква, заместник-ръководител на президентската канцелария.

До нашествието през 2022 година Украйна виждаше политическите и дипломатическите договаряния като главен метод да си върне Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година

Но нещата се трансформираха след пълномащабното навлизане, сподели Ташева.

" След това, което видяхме в Буча, Мариупол, Изюм, Русия затвори всякаква опция за договаряния. Освен това Кремъл твърдеше доста пъти, че няма да има никакви връзки за бъдещето на Кримския полуостров ", сподели Ташева.

Тя добави, че украинските управляващи неведнъж са заявявали, че позицията им по отношение на статута на Крим не може да бъде предмет на разискване - той е украинска територия.

Освен това украинските управляващи работят по тактика по какъв начин да се оправят със стотиците колаборационисти в Крим след деокупацията, съобщи в обява във Фейсбук Олексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност и защита на Украйна.

Планираните от него оферти включват наложително пренасяне на всички съветски жители, които са пристигнали в Крим след 2014 година, и връщане на откраднатото имущество на украинците.

" Само президентът може да реши по какъв начин да върне Крим. Но ние към този момент обмисляме способи по какъв начин да го реинтегрираме по най-хубавия метод ", съобщи Данилов пред " Политико ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР