Украйна не е нарушила споразумение, като е удълбочила канала Бъйстрое,

...
Украйна не е нарушила споразумение, като е удълбочила канала Бъйстрое,
Коментари Харесай

По съседски: Румъния ще инспектира разширяването на канал на Дунав

Украйна не е нарушила съглашение, като е удълбочила канала Бъйстрое, с цел да усили газенето на корабите в речните си пристанища, заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков в изявление за организация Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

В понеделник Румъния изрази угриженост, че се прави дрегажни действия в канал в делтата на Дунав, която в огромната си част е предпазена територия, и изиска да ревизира региона.

 Румъния е разтревожена, че Украйна дълбае канал в делтата на Дунав Румъния е разтревожена, че Украйна дълбае канал в делтата на Дунав

Васков декларира, че Киев е уведомил Румъния през август, че ще отстрани наноси в канала, като Букурещ не е направил забележки и по тази причина работата е почнала. По думите му става дума за осъществено " оперативно удълбочаване ", не за " ново строителство ", а причина за дейностите е натовареността на дунавските пристанища и огромните опашки на румънския канал Сулина.

Украйна ще допусне представители на румънските управляващи да се убедят на място, че работите не заплашват естествените резервати, както се притесняват в Букурещ.

Украйна доста усили износа през Дунав до 1.5 милиона тона на месец след съветската инвазия, търсейки други възможности поради блокирането на черноморските експорти канали. Киев се надява, че като разреши на по-големи кораби да употребяват дунавския маршрут, ще може да експортира в допълнение 500 хиляди тона храни месечно.

Киев има план за още по-голямо удълбочаване на канала, само че той не се извършва, защото диалозите с Букурещ още не престават.

" Всякакви дейности могат да бъдат осъществени, когато има съглашение с Румъния. Тя е значим стопански сътрудник на Украйна и предходната година експортьорите са транспортирали 8.6 милиона тона украинско зърно през румънското пристанище Констанца на Черно море ", добави Васков пред Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР