Украйна, Израел и Тайван са трите демокрации, които в момента

...
Украйна, Израел и Тайван са трите демокрации, които в момента
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Три демокрации са под заплахата на новата ос на злото „Русия-Иран-Китай“

Украйна, Израел и Тайван са трите демокрации, които сега са под офанзивата или опасността на новата ос на злото „ Русия -Иран-Китай “.

Това написа финансистът и лекар по стопанска система Евгений Кънев в собствен пост във Фейсбук, в който разяснява геополитическата обстановка в света и това по какъв начин тя се отразява на вътрешната политика на България . Според него външните събития са оказали даже въздействие върху тросовете в Движение за права и свободи. Публикуваме цялостния му коментар без редакторска интервенция: 

„ Поведението на най-зависимия от геополитиката политик от Движение за права и свободи – и трусовете в партията – не са толкоз резултат на локалните избори, а на външни събития.

В по-общ проект има три конфликтни точки с капацитет да доведат до огромен или даже международен спор – Украйна, Израел и Тайван. Това са три демокрации под офанзивата или опасността на новата ос на Злото: Русия -Иран-Китай.

Идеята е търсене на нов международен ред за сметка на хегемона Америка. Основната цел е намаляване и понижаване на американското въздействие в Азия, като се ударят първо техните съдружници до границите им: на северозапад Украйна – и надзор върху Черно море; на югозапад Израел и надзор върху връзката на Европа и Азия; на изток Тайван – като през протока му минава 2/3 от целия морски трафик на Азия.

В случай, че някоя от атакуваните страни престане да съществува като народна власт – това към този момент ще е мощен сигнал за залеза на Съединени американски щати и тласък за следваща експанзия.

За разлика от Путин, който надцени своите и подцени украинските военни качества, към този момент Иран се въздържа от пряк спор с Израел, тъй като още няма атомно оръжие (а Израел се знае, че има); Китай – с изключение на стопански проблеми – още няма подготвеност за сполучлива морска офанзива против Тайван. Не е ясно обаче докога.

Общото е, че всичките три страни от оста са в миг на изчакване. Какво?
Изборите в Съединени американски щати. Да, Тръмп е вярата им за смяна на уговорките и решителността на Съединени американски щати да оказват помощ на своите съдружници и да се включат в открит спор.

Тръмп възражда остарялата републиканска традиция на изолационизъм на Съединени американски щати от геополитиката. Както бе след Първата Световна война, когато бе неодобрен президента Уилсън за присъединяване на Съединени американски щати в основаната по негова концепция Лига на нациите – чийто неуспех улесни първо Япония и по-късно Италия и Германия да стартират втора международна война. И както бе преди самата ВСВ, когато републиканците стопираха със закони помощта, която Рузвелт искаше да окаже на нападнатите страни. Чак до прословутата му тирада в края на 1940 г, че Съединени американски щати е Арсенал на демокрацията и по този начин бе основана програмата Ленд-Лийз.

Затова е толкоз огромен залогът на изборите следващата година. В сложни времена от Съединени американски щати се чака водачество.

За нас е доста значим сигналът, който Ердоган дава – на подготвеност за раздор с Израел, както преди този момент стана неговата амбивалентна политика към Русия, осигурила основни енергийно-икономически коридори за режима на Путин.
В този подтекст, промяната по върховете на Движение за права и свободи е на всички, построили тесни персонални връзки с Турция – които могат да употребяват без глобата на Доган и Пеевски.
По евентуално е да следим разграничаване от Ердоган в подтекста на евроатлантизма на Пеевски. Но не е за изключване и противоположното – унищожаване на всички основни фигури в Движение за права и свободи в близки връзки с съперниците на Ердоган. Такива версии също не би трябвало да се изключват – както свидетелстват срещите на някогашния кмет Азис и фотографията на Карадайъ пред паметника на Ататюрк.

Въобще комплицираната игра на Движение за права и свободи сред Русия, Турция и Запада е най-трудна за разбор. А от нея зависят прекомерно доста неща у нас. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР