Украйна изпитва значителен недостиг на складови съоръжения за зърно през

...
Украйна изпитва значителен недостиг на складови съоръжения за зърно през
Коментари Харесай

Поредната криза пред Украйна, която засяга цяла Европа: Съхранение на зърното

Украйна изпитва забележителен дефицит на складови уреди за зърно през сезон 2022/23 година и това визира както нападнатата страна, по този начин и доста други страни. Причината: внезапен спад в износа за Европа вследствие на съветската военна инвазия, оповестява APK-Inform. Откакто Москва стартира войната в Украйна в края на февруари, страната беше принудена да изнася зърно с трен през западната си граница или от дребните си пристанища по река Дунав, а не по море.

Според информацията износът на Украйна може да възлезе единствено на 45,5 милиона тона от рекордната годишна продукция за 2021 година от 86 милиона тона. А запасите от зърно и маслодайни култури в края на настоящия сезон може да доближат рекордните 21,3 милиона тона. Този ​​обем е 4,2 пъти по-висок спрямо предходния сезон, само че казусът със съхранението нараства.

Украйна и Русия са едни от най-големите производители и експортьори на зърнени култури в света

Зърнени и маслодайни култури

Украйна е водещ международен производител на зърно и маслодайни култури, само че износът й е намалял внезапно. Министерството на земеделието на страната заяви предходната седмица, че са изнесени 763 000 тона зърно през първите 29 дни на април против 2,8 милиона тона през април 2021 година.

APK-Inform показва в собствен отчет, че Украйна може да събере 55,9 милиона тона зърнени и маслодайни култури през 2022-а, само че дефицитът може да доближи общо 16,3 милиона тона.

Данните на държавната статистическа работа демонстрират, че общият потенциал за предпазване на Украйна е 75 милиона тона, което включва 44,5 милиона тона, държани от аграрни производители. Проблемът е, че част от този потенциал се намира в зона на спор и това понижава наличния размер до към 61 милиона тона, което значи, че 35% от потенциала му към този момент е обиден.

Украйна и Русия са едни от най-големите производители и експортьори на зърнени култури в света. Още през февруари украински публични представители оповестиха, че засетите площи могат да намалеят на половина поради войната, само че след това покачиха прогнозата до 70%. 

В началото на април над 1 000 товарни вагона, пренасящи зърно, бяха заседнали в Западна Украйна покрай основния железопътен граничен пункт с Полша, неуспявайки да транспортират товарите си в чужбина. И това беше единствено дребна част от близо 25 000 блокирани вагона, пренасящи разнообразни артикули за експорт, в това число растително масло, желязна руда, метали, химикали и въглища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР