Украйна има интерес не само към оборудването за непостроената АЕЦ

...
Украйна има интерес не само към оборудването за непостроената АЕЦ
Коментари Харесай

Украйна има интерес към целия инженерингов проект за АЕЦ „Белене“

Украйна има интерес освен към оборудването за непостроената АЕЦ „ Белене “, само че и към целия инженерингов план за нея.

Министърът на енергетиката Румен Радев изясни, че става въпрос за детайлната разработка за плана – алокация, пресмятане на сеизмики, стрес проби, разбори, изчисления – всичко това е дело на наши, български експерти.

Именно структурата на този тип планиране и калкулация е това, което съставлява интерес. То също коства пари “, сподели министърът.

По думите му, сега не престават анализите на частта от оборудването за АЕЦ „ Белене “, което може да бъде употребявано за подмяна в 5 и 6 блок в АЕЦ „ Козлодуй “.

Разглеждахме хипотезата вероятно два от парогенераторите да ги използваме за нас ”, изясни той.

Но добави, че сега България няма стопански обоснована потребност от това, отчитайки оставащия експлоатационен запас на 5-и и 6-и блокове на съществуващата централа.

Според Румен Радев България евентуално ще получи по-висока цена за продажбата на оборудването спрямо заложената от Народното събрание – най-малко 1.2 милиарда лева В нея обаче не са включени разноските за съхранението му през годините.

Имаме всички благоприятни условия, изрично, да получим по-висока цена “, сподели той.

По думите му тези суми са значими, с цел да може парите след това да бъдат вложени в новия нуклеарен план – 7-и и 8-и блокове на АЕЦ „ Козлодуй “.

Ресорното министерство към този момент работи с Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) за построяването на жп линия до АЕЦ „ Козлодуй “.

Украйна търси комбинирано финансиране – и от Съединени американски щати, и от Европейски Съюз, с цел да купи българското съоръжение.

Работните групи и на двете страни работят интензивно, сподели министърът.

Предстои украинската страна да направи физическа ревизия на място, с цел да види оборудването, което, по думите на Радев, е в чудесно положение. Тя евентуално ще се случи до края на годината.

Предоставили сме всичко належащо като информация и сме обезпечили готовността за посрещането “, безапелационен е българският министър.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР