Украйна и Западът изразиха възмущение от решението на проруския съд

...
Украйна и Западът изразиха възмущение от решението на проруския съд
Коментари Харесай

Западът е възмутен от смъртните присъди за чуждестранните бойци в Украйна

Украйна и Западът показаха отвращение от решението на проруския съд в Донецк, който осъди на гибел двама английски жители и един мароканец за присъединяване в бойните дейности за Украйна, наричайки правосъдното произвеждане " фиктивно " и в нарушаване на разпоредбите на войната, предава Асошиейтед прес.

Съдът в самопровъзгласилата се Донецка национална република в Украйна призна тримата бойци за отговорни в опит за принудително събаряне на властта, закононарушение, наказуемо със гибел в непризнатата република. Те са наказани и за наемничество и тероризъм.

Руската държавна осведомителна организация РИА Новости заяви, че обвинените - Ейдън Аслин, Шон Пинер и Саадун Брахим, ще бъдат разстреляни. Те имат един месец да апелират присъдите си.

Сепаратистката страна твърди, че тримата са " наемници ", които нямат право на нормалната отбрана, предоставена на военнопленниците. Те са първите задгранични бойци, наказани от подкрепяните от Русия бунтовници в Украйна.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко дефинира делото като правно невалидно, като сподели: " Такива показни процеси слагат ползите на пропагандата над закона и морала ". Той сподели, че всички непознати жители, воюващи като част от въоръжените сили на Украйна, би трябвало да се смятат за украински боен личен състав и да бъдат предпазени като такива.

Британският външен министър Лиз Тръс назова присъдата " подправена и без безусловно никаква легитимност ". Говорителят на премиера Борис Джонсън Джейми Дейвис сподели, че според Женевските конвенции военнопленниците имат право на имунитет като бойци. Бащата на Саадун, Тахер Саадун, сподели пред мароканското интернет издание Madar 21, че синът му не е наемник и че има украинско поданство.

Семействата на Аслин и Пинър обявиха, че двамата мъже са дългогодишни членове на украинската войска. Твърди се, че и двамата живеят в Украйна от 2018 година Тримата мъже са се били дружно с украинските войски, преди Пинер и Аслин да се предадат на проруските сили в южното пристанище Мариупол в средата на април, а Саадун беше хванат в средата на март в източния град Волноваха.

Друг английски войник, хванат от проруските сили, Андрю Хил, също чака правосъден развой. Руските военни настояват, че задграничните наемници, воюващи на страната на Украйна, не са бойци и ги чакат дълги присъди в пандиза, в най-хубавия случай, в случай че бъдат хванати.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР