Украйна и Русия преговаряха на украинско-беларуската граница. Киев поиска незабавно

...
Украйна и Русия преговаряха на украинско-беларуската граница. Киев поиска незабавно
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Нека ЕС успее да защити реда и мира в Европа като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна

Украйна и Русия преговаряха на украинско-беларуската граница. Киев изиска неотложно прекъсване на огъня и преустановяване на войната. Какво отвърна Москва? Двете делегации се прибраха за съвещания. Конкретни решения не станаха ясни. Какво обаче се чака от този кръг договаряния, ще има ли идващ и по какъв начин се развива войната в Украйна - по тези тематики разговаряхме в " Денят стартира " с някогашния длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов.

По думите му първата среща е подбудена от желанието на президента Зеленски да се направи всичко допустимо, с цел да се спре обстрелът на украинските градове и жестокостта, с която се нанасят удари по жилищни квартали и по цивилна инфраструктура. Това са главните претенции на украинската делегация.

От съветска страна се слагат ултимативни претенции, които са в нарушаване на всички интернационалните контракти, по които е страна Русия и по разпоредбите за водене на война. Позитивният резултат е, че ще има последваща среща към този момент на полско-беларуската граница, означи той.

Шаламанов уточни, че Русия от своя страна, вместо да смекчи натиска и обстрела на украински градове, в действителност го ожесточава. За страдание Беларус е все по-въвлечена в спора, освен като дава своята територия, само че и като организира готовност и готви войски за присъединяване в тази война.

Бившият длъжностен боен министър е безапелационен, че Европейският съюз е виновен да ускори всевъзможен тип помощ към Украйна, в това число и военна, с цел да се избегне ескалацията сред НАТО и Русия. " Става въпрос за доставка на въоръжение, на муниции, на друга логистична помощ, дружно с филантропичната помощ за Украйна ". Трябва да бъде подкрепена украинската опозиция против това вероломно нахлуване. " Нека Европейският съюз успее да отбрани реда, успее да отбрани мира в Европа, като покаже и боен капацитет в поддръжка на Украйна! "

България би трябвало да помогне най-ефективно точно в границите на Европейски Съюз. Възможностите, които има страната ни, са характерни муниции, характерно въоръжение и техника, в това число от руския интервал, което е належащо в Украйна, акцентира той.

Путин се пробва да пречупи украинците с тотална свирепост.

Според Шаламанов във връзка с нареждането на Путин да бъдат сложени и нуклеарните сили във висока степен на подготвеност, когато се отнася до нуклеарно оръжие, въпросът е от компетентността на нуклеарните сили, показани в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Тук ролята на Китай е извънредно значима, защото към този момент той не е директно зает нито с едната, нито с другата страна в този спор.

Що се отнася до потреблението на нуклеарна мощ в нарушаване на всички интернационалните правила, господин Путин е в действителност непредсказуем, означи Шаламанов.

Путин се готви за кланица в Европа, която би трябвало да бъде предотвратена от целия Европейски Съюз. Абсолютно належащо е да бъде засилено наличието на натовски сили у нас при повишаването на рисковете в Източна Европа. Трябва да се задействат проектите, които ще подсигуряват доста високо равнище на отбрана против всевъзможни типове и родове офанзиви. Сега е доста значимо да има единение в говоренето в държавното управление ни, неприемливо е разноговоренето. Смяната на военния министър е дисциплинираща, демонстрира водачество и ще докара до положителни промени, уточни още той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР