Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове

...
Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Гърция ще стане пълноправен член на инициативата Три морета

" Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове по време на Осмата среща на върха на Инициативата.Удовлетворен съм от предложенията, които коментирахме на срещата преди година, проведена от Евро-атлантическия център за сигурност през юни месец 2022 година по Инициативата " Три морета ", а точно - Украйна Гърция и Молдова да са част от Триморието.Днес и на следващия ден (6-7 септември) се организира Осмата среща на върха на Инициативата " Три морета ", в Букурещ, Румъния ". Това разяснява ръководителят на Цветан Цветанов.

Форумът още веднъж ще събере водачите на 12-те страни участнички, с цел да обсъдят основни тематики, свързани с спомагателни благоприятни условия за стимулиране на икономическото развиване, усилване на съдействието, подсилване на сигурността в района, възстановяване на районната съгласуваност и активизиране на нужните вложения за значими за района инфраструктурни планове.В рамките на Срещата на върха ще бъде призната взаимна Декларация, отразяваща общите цели и предпочитани тематики за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от страните участнички в самодейността „ Три морета ”, която провежда среща на върха за повторно. По време на форума Клаус Йоханис ще показа резултатите от мандата на страната отпред на самодейността (юни 2022 година – септември 2023 г.). В края на полемиките се чака да бъде призната взаимната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща страна в Инициативата като пълновръстен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

Инициативата „ Три морета “ е политически план на 12 европейски държави-членки на Европейски Съюз, на равнище държавни глави, стартиран през 2016 година В него вземат участие България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата „ Три морета “ се развива като прагматична платформа за съдействие с главен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север–Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.Целите на самодейността са: стопански напредък, приемане на вложения, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, цифрова съгласуваност, битка с климатичните промени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР