Украйна е постигнала три ключови предпоставки за присъединяване към НАТО,

...
Украйна е постигнала три ключови предпоставки за присъединяване към НАТО,
Коментари Харесай

Резников: Украйна изпълни 3 ключови условия за членство в НАТО

Украйна е постигнала три основни предпоставки за присъединение към НАТО, съобщи министърът на защитата Олексий Резников, заяви „ Гардиън “.

Резников изброи тези условия като оперативна съгласуемост със силите на НАТО, транспарантна система за доставяне и цивилен надзор върху армията.

Министърът съобщи, че на Украйна би трябвало да бъде препоръчано да се причисли към Алианса след войната, като дефинира участието като " неподлежащо на договаряния ".

„ Въпреки това украинското държавно управление признава, че поканата не може да пристигна, до момента в който трае войната “, добави министърът.

" Бихме желали сигнал на срещата на върха на НАТО, че Украйна ще получи гаранции за сигурност - не вместо НАТО, а за времето, до момента в който се присъединим в Алианса ", добави той.

Лидерите на НАТО ще се съберат във Вилнюс сред 11 и 12 юни, като руско-украинската война ще бъде измежду главните тематики в дневния ред.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че няма да участва на срещата на върха, в случай че Украйна не получи покана за участие или " някакъв сигнал ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче разкри, че поканата няма да бъде обсъждана по време на срещата на върха. „ Дебатът по-скоро ще се концентрира върху задълбочаването на военното и политическото съдействие сред Киев и Алианса “, съобщи ръководителят на НАТО.

Украйна подаде молба за участие във военния блок през септември 2022 година, половин година след пълномащабната съветска инвазия.

Засега няма консенсус по въпроса за участието на Украйна в НАТО. Някои източноевропейски и централноевропейски съдружници показаха поддръжка за ясна пътна карта, до момента в който други остават неуверени.

Франция и Германия избират " по-силни, съответни и доста ясни гаранции за сигурност " пред разискването на присъединението на Украйна. Париж даже уточни, че е подготвен самичък да даде такива гаранции, като ги съпостави със съглашение за сигурност в " израелски жанр ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР