Украйна е отвоювала от началото на контраофанзиивата 90 кв. км

...
Украйна е отвоювала от началото на контраофанзиивата 90 кв. км
Коментари Харесай

Украйна е отвоювала под 0.1% от окупираните земи, но това е началото

Украйна е отвоювала от началото на контраофанзиивата 90 кв. км от Донецка област. Това в " Телеграм " заместник-министърът на защитата Ханна Маляр.

Числото, което тя загатва,, които сега са в съветски ръце. Заедно с него се прецизира, че са отвоювани 7 обитаеми места, които се намират в Източна и Югоизточна Украйна. Руски военни блогъри разясняват, че едно от тези села може да се е върнало назад при силите на Москва.

По-късно в профила ѝ се разбивка по посоки на осъществения прогрес: 250 м по бахмутското, 200 м по торецкото, едвам 0.5-1 км по бердянското.

Маляр, която към този момент е главен формален източник на информация за настъпателните дейности на Киев, споделя и че " врагът прави всичко, с цел да задържи позициите, които е превзел ", употребява интензивно артилерията и авиацията. Украинските сили се сблъскват с минни полета, комбинирани с противотанкови изкопи, а за удържане на напредъка се употребяват и противотанкови ракети и дронове камикадзе.

Украинският президент Володимир Зеленски удостовери в последното си видеообръщение, че контраофанзивата е " тежка ", само че добави: " Вървим напред. "

Неуспех или е рано да се каже

В съветски медии към този момент имаше мнения за " неуспех " на офанзивата (), в западни - за незадоволително положителни резултати. Особено неприятни за Украйна изглеждаха новините в Запорожка област, където силите на Киев се сблъскват с гневна опозиция от Москва.

 Украйна разгласи начало на Украйна разгласи начало на " офанзивни дейности " на изток

Руското министерство на защитата пък за танкове " Леопард " и бойни машини на пехотата " Брадли ", пленени от съветски сили, и сподели фрагменти, за които твърди, че са бойното поле. Сп. " Икономист " за " десетки " убити украински военни при нахлуване към Орихив и Токмак. " Уолстрийт джърнъл " по едно и също време с това " крах " офанзивата към Орихив в Запорожка област.

Същевременно Киев към момента не е присъединил в контраофанзивата главните сили, готови за нея.

" Плановете на Украйна следва да се изяснят ", отбелязва " Икономист " в същата обява, съгласно която е допустимо токмакското направление да се трансформира в главно поради досегашния мащаб на разполагане на сили. Според боен събеседник на списанието сега и двете сили вземат участие в " шахматна партия ", с цел да изтощят запасите си. По-важно съгласно него е да се ограничи съветското предимство в артилерията.
И американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР