Украйна е жертва, това е факт, но България не отвръща

...
Украйна е жертва, това е факт, но България не отвръща
Коментари Харесай

Заков отново се обърна към депутатите: Дискусията за въоръжаване на Украйна закъсня

" Украйна е жертва, това е реалност, само че България не отвръща глава, ние подкрепяме Украйна по разнообразни способи, в това число с всевъзможен тип помощ ". Това съобщи пред БТВ министърът на защитата Драгомир Заков. " България е от страните, които поддържат Украйна. Доставките за оръжие за страна - жертва не може да се каже, че е замесване във война. Ние сме член на НАТО, не мога да си показва да сме въвлечени във война, тъй като участието в НАТО е обезкуражаващ фактор за всеки, който желае да ни въвлече във война ", акцентира Заков. Той за следващ път се обърна към народните представители, някои от които на собствен ред се крият зад министъра, че е приказвал за недостиг на военна техника и за това, по какъв начин страната ни няма какво да прати в Киев.

" Украйна е желала всевъзможен тип помощ от България. Украйна пуска от време на време настояванията си и нещата, от които има потребност. Има претенции за въоръжение, техника, помощ, осведомителна, филантропична ", добави военният министър. " България не дава оръжие на Украйна, тъй като няма взето решение. Дискусията за предоставяне на оръжие за Украйна закъсня. Липсата на това решение сътвори известно разделяне в обществото. България е република с парламентарно ръководство. Това е решение в ръцете на Народно събрание ", сподели Заков. " Ако ме попитат, в случай че депутатите вземат решение и дадат съответен мандат на Министерски съвет или МО и аз ще извърша този мандат ", разяснява още той.

Попитан за какво не можем да пазим небето си сами, той отговори, че сега можем благодарение на нашите съдружници. На въпрос на кого ще дадем 80 млн. за ремонт на МиГ-овете, министърът отговори, че за момента няма на кого. Пазари като Беларус, Украйна и Русия не са алтернатива към този момент, би трябвало да вземем бързи и виновни решения. Тези милиони няма по какъв начин да стигнат до Русия, там има наказания ", сподели Заков. За F-16, министърът на защитата уточни, че ще ги получим през първото тримесечие на 2025 година и до края на 2025 година би трябвало да дойдат всички останали. " Ние към този момент сме платили задачите 2 милиарда лв. за F-16 ", акцентира Заков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР