Украйна е изнесла около 13 милиона тона стоки с около

...
Украйна е изнесла около 13 милиона тона стоки с около
Коментари Харесай

Зеленски: Отвоювахме Черно море тази година

Украйна е изнесла към 13 милиона тона артикули с към 400 кораба, откогато през август сътвори предпазен морски кулоар, с цел да отблъсне съветските закани, съобщи на 30 декември министър.

Макар че през 2023 година Украйна има малко военни достижения на сушата, в Черно море тя изтласка доста по-големия флот на Русия от крайбрежията си, което разреши възобновяването на износа на зърно.

Министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков съобщи, че е " признателен " на интернационалните сътрудници на Украйна " за обезпечаването на действието на Коридора в изискванията на военна експанзия ".

Коридорът беше основан през август, с цел да свърже пристанищата на Украйна с Босфорския пролив, няколко седмици откакто Москва отхвърли да се съгласи на ново съглашение, което да разреши износа на зърнени култури през противоречивото Черно море.

Вече несъществуващото съглашение позволяваше на Украйна да изнася близо 33 млн. тона зърнени храни и други хранителни артикули за една година.

Морският маршрут е изключително значим в този момент, защото през последните месеци няколко сухопътни гранични пункта бяха блокирани от полски водачи на камиони, недоволни от украинската конкуренция.

Русия заплаши да нападна кораби, идващи и напускащи украинските пристанища и атакува пристанищни уреди и хранилища за зърно.

Тази седмица плаващ под панамски байрак зърновоз, ориентиран към украинско пристанище, се натъкна на мина и бяха ранени двама моряци.

На 30 декември президентът Володимир Зеленски приветства морските триумфи на страната си, заявявайки, че неговите сили са " отвоювали морето " тази година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР