Украйна е изнесла 1,3 млн. тона продукти, откакто през август

...
Украйна е изнесла 1,3 млн. тона продукти, откакто през август
Коментари Харесай

Украйна e изнесла 1,3 млн. тона продукти през Черно море

Украйна е изнесла 1,3 млн. тона артикули, откогато през август сътвори кулоар в Черно море, макар съветските закани против корабите, които го употребяват, съобщи Агенция Франс Прес.

Украйна сътвори коридора сред черноморските си пристанища и Босфора, седмици откакто Русия отхвърли да възобнови съглашението, което ѝ позволяваше да изнася безвредно зърното си на международните пазари.

Предишното съглашение сред враждуващите страни и главните експортьори на зърно беше реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации предходната година, с цел да се отбрани продоволствената сигурност, изключително за най-бедните страни.

Блокадата на украинските пристанища от страна на Русия след началото на пълномащабното ѝ навлизане през февруари 2022 година провокира опасения за внезапно повишение на цените на храните и дефицит в уязвимите страни.

" Общо 62 плавателни съда използваха входния кулоар, като 37 от тях към този момент са изнесли повече от 1,3 млн. тона украински селскостопански артикули и други товари ", написа министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков в X.

Четири кораба са се насочили към Босфора, а други 11 са влезнали в пристанищата на Одеса за товарене, добави той.

Четири кораба са изнесли съвсем 130 000 тона зърно за страни от Африка, Азия и Европа през коридора, сподели той.

Почти 33 милиона тона украински хранителни артикули са били изнесени по остарялото съглашение за зърно. Оттеглянето на Русия разтревожи африканските, южноамериканските и азиатските страни, които зависят от износа на Киев.

Москва заплаши да нападна кораби, напускащи или идващи в пристанища, следени от Киев, като в същото време нанесе удари по украински пристанищни и зърнени уреди през август и септември, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР