Украинското посолство също реагира остро с позиция срещу прожекцията, която

...
Украинското посолство също реагира остро с позиция срещу прожекцията, която
Коментари Харесай

Протест пред Руския културен център срещу прожекция на филма Азовстал

Украинското посолство също реагира остро с позиция против прожекцията, която назова " открита агитация на войната " в страна, която е член на НАТО и Европейски Съюз.

" Посолството на Украйна в Република България остро осъжда плануваната прожекция на документалния филм " Азовстал " в съветския културно-информационен център в София, към посолството на съветската федерация и преглежда това събитие като открита агитация на войната, водена от съветски дипломати на територията на държава-членка на Европейски Съюз и НАТО ", се показва в позицията.

От дипломатическата задача показват, че от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, съветските окупатори са направили съвсем 85 хиляди военни закононарушения и други зверства. " Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха съвсем 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската войска нападна жилищни региони и сериозна инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на интернационалното филантропично право ", написа още в изказването на амбасадата на Киев.

" Прожекцията на кино лентата е опит да се оправдае закононарушението, експанзията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния цех " Азовстал ", изопачаването на обстоятелствата за героичната отбрана на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от съветски военнопрестъпници.

Посолството на Украйна обръща внимание на дейностите на дипломатическата задача на Руската федерация в Република България, която редовно популяризира военна агитация и идеология на рашизма ", декларират от украинското посолство.



В митинга пред Руския културен център вземат участие и представители на БОЕЦ, като от сдружението приканиха часове по-рано във Facebook: " БОЕЦ пред съветския " културен " център в София!Тук не е Москва! Отпор против нападателния путинизъм и марионетките на Кремъл в България! "

Скрийншот: Facebook, Асен Генов

Има засилено полицейско наличие, като униформените са застанали в компактен кордон тъкмо пред входа на Руския културен център и не позволяват протестиращите да влязат вътре.

Документалният филм " Азовстал " на режисьора О. Кирия е отдаден на освобождението на именития цех, а прожекцията му е от 18.30 в Малката зала на Руския дом с вход свободен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР