Украинското настъпление спря. Проблемът за ВСУ, както отбелязват западни анализатори,

...
Украинското настъпление спря. Проблемът за ВСУ, както отбелязват западни анализатори,
Коментари Харесай

Кой провали военните планове на Киев

Украинското нахлуване спря. Проблемът за ВСУ, както означават западни анализатори, стана един от типовете съветски оръжия. И най-вероятно в тази ситуация страните от НАТО няма да могат да оказват помощ.

" Пет до седем за една нощ "

Според специалистите бронираната техника на ВСУ в този момент се поразява най-вече с мини, както и с бойни хеликоптери.

Руските въздушно-космически сили са въоръжени с две съществени ударни машини - Ми-28Н и Ка-52. И взаимно се допълват. Често работят по двойки.

Разчитайки на оптиката на западните танкове, украинските войски се пробваха да настъпят през нощта. Това не оказва помощ - средствата за разузнаване и целеуказване на Ка-52 и Ми-28Н разрешават да се поразяват цели, в това число и през нощта.

Според Министерството на защитата " в един налет два хеликоптера са унищожили от пет до седем танка и бронирани машини ".

Западните анализатори изключително открояват машината на “Камов ”. " Алигатор " поема главния товар на бойното поле. Осезаемите загуби, породени от Ка-52 по време на спора са посочени от списание “Драйв ”. В същото време през юни не беше свален нито един подобен хеликоптер.

И съгласно специалистите е доста мъчно за ВСУ да се опълчват на тази опасност.

Западът не може да помогне

За нахлуване са нужни мобилни системи за Противовъздушна отбрана с дребен обхват. Киевският режим разполага със руските системи за Противовъздушна отбрана “Стрела-10 ” (обсег до 5000 метра) и ракетно-оръдейната система “Тунгуска ” (до осем километра). Те обаче са малко.

От западните най-подходящи са американските самоходни зенитно-ракетни системи с дребен обхват “Авенджър ” (доставени 20 единици) и немските “Гепард ” (52 единици).

„ Това са мощни системи и, което е значимо, доста мобилни, само че към този момент има малко от тях ", отбелязва изданието. „ В допълнение, те са от значително значение за точковата отбрана на основни градове и инфраструктура надълбоко в Украйна ”, разсъждава “Драйв ”.

Нито “Авенджърите ”, нито “Гепардите ” имат тежка ризница, което е минус при нахлуване. В допълнение, те са неефективни против ниско летящи " Алигатори " и " Нощни ловци ", настоящи на границата на обсега.

Има и портативни противовъздушни системи “Стингър ”, каквито бяха докарани в огромни количества. Техният обсег (до осем километра) обаче също може да не е задоволителен. И е мъчно да се употребява през нощта.

Западни аналози на руските бронирани системи за Противовъздушна отбрана просто няма. В доктрината на НАТО противовъздушната защита в настъплението би трябвало да се обезпечава от авиацията. Но обещаните Ф-16 се бавят.

Някога американската войска разполагаше с подобаваща система: М6 “Лайнбекър ”, основана в “Брадли ” ракетна установка “Стингър ”. Но през 2006 година беше отстранена от употреба.

Други западни системи за Противовъздушна отбрана са подобаващи единствено за прикриване на неподвижни обекти.

Недосегаеми

Основното оръжие на съветските ударни хеликоптери са противотанковите управляеми ракети. Ка-52 има два съществени разновидността на ПТУР. Обсегът на комплекса " Атака-1 " е шест километра, " Вихър-1 " има 10 километра. И двете системи се ръководят от лазерен лъч.

Според израелския специалист Гай Плопски във видеото, публикувано от съветското министерство на защитата, украински машини понасят удари от разстояние осем километра. Всичко лишава 23-25 секунди. Целта се осветява от лазерен лъч.

„ Руснаците към този момент са доста по-добри в потискането и унищожаването на системите за Противовъздушна отбрана на тактическа дълбочина. Опасно е украинските системи да бъдат на предната линия, още повече за дълго време ”, отбелязва анализаторът.

“Драйв ” разказва съветската тактичност. Първо, самолетите на Върховен касационен съд употребяват бомби с унитарен модул за обмисляне и поправяне (УМПК). Украинската Противовъздушна отбрана е изправена пред алтернатива - да разреши на планиращия снаряд да доближи задачата си или да го смъкна, като по този метод се разкрие. Ако системите за Противовъздушна отбрана включат радарите, те биват поразявани от управляеми муниции (например “Ланцет ”) или атакувани от дрон.

Междувременно Ми-28НМ към този момент изстрелва най-новата лека многоцелева управляема ракета (ЛМУР) с обхват 14,5 километра.

Коментирайки видеото, изданието отбелязва, че след изстрелването хеликоптерът не е направил нормалната маневра на дребна височина в такива случаи и не е изстрелял топлинни клопки. Това значи, че ракетата е изстреляна от безвредно разстояние.

Същите оръжия ще бъдат инсталирани на Ка-52М. Модернизираните машини към този момент са предадени на войските, само че към момента не са видяни в зоната на спора.

С откъсната опашка

Друго преимущество на Ка-52 е способността за оцеляване. Схема, изобретена от Николай Камов, се оказа добра. В края на юни беше показано видео, на което се вижда по какъв начин хеликоптер се връща от задача с съвсем откъсната опашка. Машината наред стига до базата.

Други хеликоптери имат опашен ротор на опашката, в случай че бъдат ударени, възможностите за оцеляване понижават фрапантно. Имайте поради, че това е единственото видео удостоверение за ефикасната работа на украинската Противовъздушна отбрана по време на настъплението.

Експертите приказват и за успеваемостта на системата за въздушна защита (БКО) Л-370 “Витебск ”. На боен диалект - " Яйцата на живота ". Системата разпознава момента на изстрелване и постигане на задачата на ракетите за Противовъздушна отбрана. Автоматизацията на хеликоптера и водачите подхващат стъпки за отбягване.

“Витебск ” е оборудван на Ка-52 и някои Ми-28, само че не на всички. Следователно при бойни задачи хеликоптер без такава система може да бъде съпроводен от транспортно средство с БКО.

Според западните анализатори ВСУ евентуално ще намерят метод да се оправят с ударните хеликоптери. Това обаче може да отнеме доста време.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР