Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно.

...
Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно.
Коментари Харесай

Министър Гечев: Украинското жито, влизащо у нас, не е опасно

Украинското жито, което влиза в страната ни, не е рисково . Прави се подсилен фитосанитарен надзор, по-голяма част от пробите дават отговор на европейските условия, само че има и отклоняване ”. Това сподели в ефира на отрасловият длъжностен министър Явор Гечев .

„ През миналите две седмици процедурата за приемане на заявки за подкрепяне на земеделските производители е ускорена и по този начин са обработени 37 000 документа. Благодарение на напъните на чиновниците на Министерството на земеделието и Държавен фонд „ Земеделие ” до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите ”, разяснява Гечев. 

„ Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски правилник – 5% от цената на Програмата за развиване на селските региони или към 60 млн. ”, сподели още министърът.

Според него обаче това подкрепяне няма да се усети от потребителите, защото цените в магазините надали ще паднат .

По отношение на дефицита на дърва за отопление Гечев сподели, че повода не се корени в понижен рандеман. Той бил с 30% по-голям спрямо предходната година. „ Но защото газът нарастна, множеството консуматори минаха на дърва. Затова има дефицит. А страната не добива дървесина – това се прави от частни компании, които играят на търгове ”, изясни земеделският министър.

Той разяснява и проблемите в активността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. " Ние не можем да го ограничим. Това, което вършим, е да организираме спомагателен фитосанитарен надзор ", изясни Гечев. И увери, че некачествена продукция няма по какъв начин да влезе на българския пазар. 

Солидарни сме с Украйна , само че не трябва да страдаме от тази взаимност. Европа направи правилник, посредством който сподели, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без спомагателен фитосанитарен надзор. Но подобен въпреки всичко се прави в Румъния, а и нас - и още един, по гледище на българските зърнопроизводители ”, изясни Гечев.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР