Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че украинските моряци, пленени

...
Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че украинските моряци, пленени
Коментари Харесай

Украйна: Пленените при вчерашния инцидент моряци са военнопленници

Украинският външен министър Павло Климкин съобщи, че украинските моряци, пленени от Русия при вчерашния случай край анексирания от Русия полуостров Крим, би трябвало да бъдат обсъждани като военнопленници, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пред публицисти в Киев Климкин сподели, че държавното управление беседва с Червения кръст, с цел да се увери, че моряците са третирани като военнопленници.

Шестима украинци бяха ранени през вчерашния ден, откакто съветски граничари откриха огън против три украински военни кораба, опитващи се да преминат през Керченския пролив. Корабите и екипажите им бяха пленени от руснаците.

Говорителят на съветското президентство Дмитрий Песков не сподели дали Кремъл счита арестуваните моряци за военнопленници.

Украйна ще търси пътища за спокойно споразумяване на разногласието, само че си резервира опцията да се употребява правото си на самоотбрана, сподели Климкин, представен от ТАСС.

Според министъра дейностите на съветската страна опонират както на общото интернационално право, по този начин и на конвенциите на Организация на обединените нации за морското право. Всички въпроси ще бъдат разисквани от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, означи той.

Климкин сподели също, че Украйна има намерение да преразгледа договорно-правовата база с Русия. " Тя би трябвало да бъде преразгледана радикално, както и широкообхватният Договор за дружба и съдействие ", съобщи той.

По-рано министърът споделяше, че Киев счита да преразгледа всички контракти с Русия, в частност да се приключи действието на контракта за статута на Азовско море като вътрешно море сред Украйна и Русия.

Договорната база на украинско-руските връзки наброява 375 документа. Действието на част от тях в последните години беше спряно поради въоръжения спор в Донбас и анексирането на Крим от Русия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР