Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че тази

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че тази
Коментари Харесай

За Зеленски изселването на московската църква било укрепване на духовната независимост на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи във вечерно видеообръщение, че тази седмица Украйна е подхванала стъпки към подсилване на духовната си самостоятелност.

Тази седмица беше подредено манастирът на Украинската православна черква в канонично послушание на Московската патриаршия да напусне Киево-Печорската лавра до края на март, заяви Би Би Си.

" През тази седмица има придвижване към подсилване на нашата духовна самостоятелност.

Обществото го вижда. И аз виждам утвърждението на украинците за нашите стъпки - изцяло законни.

И ние ще продължим това придвижване.

Няма да позволим на една терористична страна да има каквато и да е опция да манипулира духовността на нашия народ, да унищожава нашите украински светини, нашите манастири или да краде каквито и да е полезности от тях ", сподели Володимир Зеленски.

Тази седмица шефът на украинска държавна институция - Националния резерват " Печорска лавра " в Киев - подреди на манастира на Украинската православна черква да напусне Долната лавра до 29 март.

Преди това на Украинската православна черква (която с началото на войната отстрани споменаването на Московската патриаршия от формалното си име, само че резервира каноничните си връзки с нея) беше неразрешено да употребява храмовете на Горната лавра, а в този момент беше изгонена от цялата територия на античния киевски манастир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР