Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев иска да

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев иска да
Коментари Харесай

Украйна иска ясно решение за бъдещето си в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през днешния ден, че Киев желае да получи " ясно решение " за бъдещето си във военния алианс НАТО на срещата на върха на водачите на блока във Вилнюс през юли, съобщи Ройтерс.

На срещата на върха на над 40 европейски водачи в Молдова той сподели, че желае и прогрес по пътя на Украйна към Европейския съюз, молба за присъединението към който Киев подаде предходната година, откакто Русия стартира своята пълномащабна инвазия.



" Тази година е за решения. През лятото във Вилнюс на срещата на върха на НАТО ясната покана на членовете към  Украйна е нужна и гаранции за сигурността по пътя към участието в НАТО ", сподели Зеленски.

" През (есента), по присъединението ни към Европейски Съюз, би трябвало да се реализира ясно, позитивно решение. И ние също по този начин се приготвяме за среща на мира, която ще насочи света към взаимно осъществяване на формулата за мир ", сподели той.

Украйна предложи провеждането на среща на мира това лято, с цел да се затвърди визията й за мира като единствен метод за преустановяване на войната с Русия. Тя не заяви къде ще се организира събитието.



Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва цялостно евакуиране на съветските войски от Украйна, също прикани коалиция от сили да достави системи за противовъздушна защита “Пейтриът ” и да помогне на Украйна да отблъсне съветските сили.

Срещата на върха на 27-те страни членки на Европейски Съюз и 20 други европейски страни се организира в палат на 20 километра от украинската територия и наоколо до Приднестровието - подкрепяния от Русия молдовски сепаратистки район.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР