Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък благодари на лидерите на

...
Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък благодари на лидерите на
Коментари Харесай

В Брюксел Зеленски благодари на ЕС за помощта и поиска още оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък благодари на водачите на Европейския съюз за тяхната поддръжка в противодействието на съветската инвазия, само че ги прикани да доставят още повече оръжия, в това число изтребители, тъй че Киев да може да надделее над Москва, съобщи " Ройтерс ".

Зеленски насочи апела си на среща на върха в Брюксел, при едвам второто си посещаване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари предходната година. След като посети и в сряда, той насочи вниманието си към евродепутатите и водачите на Европейски Съюз в четвъртък.

" Благодарен съм на всички вас, които помагате, признателен съм на всички, които схващат какъв брой доста Украйна сега се нуждае от тези благоприятни условия. Имаме потребност от артилерия, снаряди за нея, съвременни танкове, ракети с огромен обхват, съвременни самолети ", сподели той.

" Трябва да засилим динамичността на нашето съдействие повече, в сравнение с агресорът може да активизира своя капацитет ", добави Зеленски.

По думите му " няма свободна Европа без свободна Украйна ".
Страните членки на Европейски Съюз доставиха огромни количества оръжие на Украйна през последната година и започнаха се усещат все по-спокойни за изпращането на тежко въоръжение като бойни танкове. Те обаче към момента не са се заели да изпратят изтребители и ракети с по-голям обхват, като акцентират опасенията си от евентуална ескалация на спора на съветска територия. По-рано денем Зеленски изрази признателност за поддръжката както на политиците, по този начин и на елементарните жители в Европейски Съюз.

" Благодаря ви ", сподели Зеленски пред евродепутатите, които го посрещнаха изправени на крайници и с продължителни овации, като някои от тях носеха синьо и жълто - цветовете на украинското знаме.

Въпреки че е малко евентуално Зеленски да си замине с непосредствени задължения, удовлетворяващи молбата му, това посещаване му дава късмет да упорства персонално пред всички 27 национални водачи на Европейски Съюз за пръв път, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година

 Нидерландия не изключва какъвто и да е тип военна поддръжка за Украйна Нидерландия не изключва какъвто и да е тип военна поддръжка за Украйна

" Ние се пазиме на бойното поле, ние украинците, дружно с вас ", сподели той пред евродепутатите и добави, че неговата страна дружно с Европа " се пази против (най-голямата) антиевропейска мощ в актуалния свят ".

Украйна, която желае да се причисли към Европейски Съюз, също по този начин упорства да стартира договарянията за участие до месеци.

Но до момента в който някои страни членки желаят да дадат на Киев моралния подтик, който би донесло започването на договаряния за присъединение към блока, други са доста по-предпазливи. Те акцентират, че бъдещите членове на блока би трябвало да дават отговор на ред критерии - като битка с корупцията - преди даже да могат да стартират договаряния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР