Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинската армия и главнокомандващият

...
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинската армия и главнокомандващият
Коментари Харесай

Украинската армия иска още 500 000 войници. Зеленски очаква повече аргументи за това

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската войска и главнокомандващият ген. Валерий Залужний желаят готовност на още до 500 000 души за отбиване на съветските сили, само че чака повече причини за това. Двамата имат несъгласия за хода на войната, която Русия стартира през февруари 2022 година

Зеленски направи това по време на годишната си конференция в Киев във вторник, на която два часа отговоря на въпроси на украински и задгранични публицисти. На нея той сподели, че има вяра, че скоро ще бъде отблокирана спомагателна военна помощ от Съединени американски щати за отбиване на съветските сили в Украйна.

Това се случи на фона на изказване на съветския президент Владимир Путин , който на среща с висши военни водачи сподели, че войските на Москва " държат самодейността " в Украйна. Преди дни пък той сподели, че, до момента в който не бъдат изпълнени задачите на Русия - " демилитаризация и денацификация " на Украйна. Продължаващата от месеци контраатака на украинските сили до момента не съумя да реализира огромни резултати.

" Ще завърши ли войната през 2024 година? Мисля, че никой не знае отговора. Дори тези честни хора - нашите командири или западните сътрудници, когато споделят, че войната е за доста години, те не знаят ", сподели украинският президент, който означи, че постоянно мненията се разграничават от действителността.
За мобилизацията и разногласието със Залужний
Володимир Зеленски сподели, че украинските военни и персонално ген. Валерий Залужний са го уведомили за нуждата от спомагателна готовност на 450 000-500 000 души в редиците на ВСУ, тъй като не доближава персонален състав.

" Въпросът е доста сензитивен. Това е доста сериозна цифра, споделих, че ми трябват повече причини ", означи президентът.

Той добави, че остава открит въпросът от кое място ще дойдат средствата за тази спомагателна готовност, която съгласно него ще коства на бюджета 500 милиарда гривни (почти 13,4 милиарда $ ). Освен това в показания му проект не е видял уговорка за демобилизация, т.е. за ротация на тези бойци, които са на фронта от началото на огромното навлизане на съветската войска.

На 8 ноември Върховната рада на Украйна поддържа удължаването на военното състояние в Украйна и общата готовност с 90 дни - до 14 февруари 2024 година Това беше деветият парламентарен избор в поддръжка на удължаването на тези периоди от първия ден след началото на войната - 24 февруари 2022 година
 Ген. Валерий Залужний
Зеленски беше запитан и възможния му спор с главнокомандващия на ВСУ, който докара до спад в рейтинга му. През ноември Залужни сподели в изявление за The Economist, че обстановката на фронта в Украйна и има риск бойните дейности да се трансфорат в окопна война. Зеленски. Преди дни в кабинет, подготвян за генерала, беше намерено.

" Имам работни връзки със Залужний ", отговори президентът, като посочи, че чака от него " съответни дейности на бойното поле " и по-аргументиран проект за спомагателна готовност. Според Зеленски военните би трябвало да помнят, че издръжката на един изтребител на фронта се заплаща от налозите на шестима работещи украинци в тила.

Той отхвърли да разисква по-нататък връзките със Залужний, като сподели: „ Защо би трябвало да оказваме помощ на враговете, като приказваме за това? “.
За помощта от Съединени американски щати
Въпреки позицията на Републиканската партия, че $ за Украйна няма да бъде признат от Конгреса на Съединени американски щати до края на годината, Зеленски изрази убеденост, че страната му ще получи помощ от Съединени американски щати и в бъдеще. Досегашната утвърдена помощ изтича до края на годината.

Позовавайки се на предстоящата доставка на национални усъвършенствани зенитно-ракетни системи ( NASAMS) , Зеленски сподели, че е сигурен, че Съединени американски щати ще дават всичко дадено, тъй като Вашингтон схваща, че цялата финансова поддръжка е ориентирана към нуждата Украйна да се опълчи на нашествието.

" Убеден съм, че Съединени американски щати няма да ни предадат и ще изпълнят напълно това, за което се договорихме доста скоро. Те знаят какви са последствията от отлагането на датите ", сподели президентът и добави, че е намерил общ език с американския си сътрудник Джо Байдън и сенаторите.

Републиканците блокираха помощта с гледище Демократическата партия на Байдън и Белият дом да се съгласят на огромни имиграционни промени поради проблемите на границата с Мексико.

Президентските избори в Съединени американски щати ще се проведат през ноември 2024 година Журналисти попитаха какво ще се случи с помощта за Украйна, в случай че Доналд Тръмп ги завоюва. Зеленски отговори, че това ще повлияе доста на хода на войната.
Размяната на военнопленници
Зеленски сподели, че договарянията за замяна на военнопленници с Русия не престават, само че че процесът е комплициран, без да посочи за какво: " Не мога да ви кажа какво усложнява процеса. Това няма да е доста морално. Пътят ще се отвори, в този момент работим за огромен брой наши момчета, с цел да ги върнат назад ".

Той добави, че настрана се работи с Швейцария, Норвегия и някои арабски страни за връщането на украинците от плен. В началото на декември украинският омбудсман Дмитрий Любинец сподели, че Русия е блокирала размяната на военнопленници. По данни на Киев към 17 ноември 2023 година е известно, че 4337 украинци се намират в съветски плен. От тях - 3574 военни и 763 цивилни. За финален път размяната на военнопленници се е състояла през август, когато Украйна върна 22 военни.

Президентът похвали напъните на украинската войска, като сподели, че е постигнала " огромна победа " в Черно море с сполучливи удари по съветски военни кораби и обезпечаване на морските търговски пътища. „ Всеки може да оцени, че съветският флот беше лишен от съвсем цялостното си владичество в украинското Черно море “, добави той.
1 млн. дрона
Украйна ще създаде следващата година 1 милион дрона, като ще надмине сегашните индустриални равнища, заяви Зеленски.

Дроновете играят основна роля в сраженията с Русия и се употребяват всеобщо както от Киев, по този начин и от Москва. Откакто съветските сили нахлуха в Украйна, производството на дронове в Украйна набра темпове, като десетки компании създават и създават разнообразни модели дронове. Украински военни командири споделят, че са нужни повече старания в тази тенденция, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призна, че са налице провокации и че държавното управление му и военните работят по въпроса по какъв начин да модернизират логистиката от руско време и други процедури, с цел да подсигурява бързо и елементарно доставяне с дронове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР