Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в южния град Херсон, който

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в южния град Херсон, който
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в освободения Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски дойде в южния град Херсон, който на 11 ноември бе зарязан от съветските окупатори, съобщи сътрудник на уеб страницата Укринформ. Първите думи на президента бяха, че Херсон се връща под контрола на Украйна. В региона са документирани над 400 военни закононарушения на съветските сили и следствието продължава.
Зеленски бе посрещнат от голям брой въодушевени жители. " За мен е доста значимо да съм тук през днешния ден. Всички рискуват - и военните, и публицистите. Затова ми се коства, че е значимо да се приказва тук и да се поддържат херсонци. За да почувстват, че ние освен обещаваме, само че и действително си връщаме териториите и нашия байрак ", сподели той. Зеленски награди и военните, които са взели участие в освобождението на Херсон.
" Ние се движим напред. Ние сме подготвени за мир. Мир за цялата ни страна ", сподели още украинският президент. Той благодари на НАТО и другите съдружници за поддръжката във войната и още веднъж означи голямото значение за преобръщането на хода на войната на доставката на американските системи HIMARS. На въпрос в каква посока ще се движат по-нататък украинските сили Зеленски сподели: " Не към Москва... Нас не ни интересува територията на друга страна ".
Няколко минути преди идването на Зеленски близо до центъра на Херсон се чуваха обстрели, предава Ройтерс. Когато Зеленски стартира да приказва, над града се чу артилерийска пукотевица.
На 12 ноември от президентството оповестиха, че в Херсон към този момент работи регионална военна администрация отпред с  Ярослав Янушевич. В града действа също и Националната полиция и Службата за сигурност на Украйна.
Херсон бе окупиран от руснаците на 2 март и бе причислен публично към Русия на 30 септември. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява визитата на Зеленски в Херсон. " Оставяме това без коментар. Знаете, че това е съветска територия ", бе сбит той.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР