Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Чешката република. Той се

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Чешката република. Той се
Коментари Харесай

След София Зеленски кацна неочаквано в Прага

Украинският президент Володимир Зеленски дойде в Чешката република. Той се срещна с чешкия водач Петр Павел в Прага.

 

По време на взаимна конференция държавните глави описаха за това, което са разискали по време на диалозите, съобщи организация УНИАН. По-специално Павло напомни, че Зеленски е първият украински президент, който посещава Чехия от 14 години насам. Той акцентира, че Чешката република е подкрепяла и продължава да поддържа Украйна в битката против съветската експанзия.

 

" Украйна към този момент стартира своята контраатака и сподели на света, че Русия надалеч не е толкоз мощна, колкото й се споделяше... Искаме Украйна да победи ", съобщи чешкият президент.

 

Павел добави, че сходно на Украйна, Чешката република чака ясно обръщение от идната среща на върха на НАТО във Вилнюс по отношение на участието на Украйна в Алианса.

 

" Украйна би трябвало да бъде подкрепена в устрема си да се причисли към НАТО и Европейския съюз. Ние ще създадем всичко за това ", сподели той.

 

По думите на Зеленски двамата с Павел са разискали, наред с други неща, сигурността в района и съдействието сред Украйна и Чешката република по тези въпроси, помощта за Украйна в региона на защитата, както и обстановката в Запорожската атомна електроцентрала.

 

" Те разискаха и съществуващото разпространяване на съветската агитация, която към момента има въздействие в Европа и по-специално в Чешката република. И в други европейски страни явно има разрушително въздействие на Русия. И ние би трябвало да се пазиме от това ", акцентира украинският президент.

 

Лидерите разговаряха и за това по какъв начин Чешката република би могла да помогне на Украйна да включи страните от Глобалния юг в взаимните старания за мир, по-специално в използването на украинската мирна формула.

 

Фокус в диалозите в чешката столица са военната поддръжка за Украйна, нейната евро-атлантическа интеграция, срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

 

Президентът Павел е някогашен боен консултант на генералния секретар на НАТО сред 2015 и 2018-та година.

 

През май Павел съобщи пред Ройтерс, че Украйна се нуждае от поддръжка за участие в Евросъюза и НАТО, само че присъединението ѝ евентуално ще бъде нескончаем развой.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР