Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от

...
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от
Коментари Харесай

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа на фона на боевете около Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести интернационалната общественост за заплахата от нова нуклеарна злополука, сходна на тази в Чернобил през 1986 година, съобщи ДПА.

" Русия е терористична страна, която държи за пленник Запорожката АЕЦ и я употребява за изнудване ", сподели през днешния ден украинският президент по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.

" Русия през днешния ден е даже още по-цинична и рискова от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие нуклеарната злополука в Чернобил ", сподели Зеленски.

" Трябва да защитим Европа от тази опасност ", добави президентът.

" АЕЦ " Запорожие " е освен най-голямата атомна електроцентрала в Европа, само че също по този начин третата най-голяма в света ", сподели той. " Отговорът на дейностите на Русия би трябвало да бъде изчерпателен ", добави той. Украйна се нуждае от оптимално количество оръжие и муниции, с цел да се пази. Никой няма потребност от нови произшествия ", добави президентът.

Днешната дарителска конференция би трябвало да се концентрира върху дълготрайната поддръжка за въоръжаване, образование на военни и подкрепяне на Украйна за разминиране. На конференцията участват представители на 26 страни, измежду които и България, в това число няколко министри на защитата.

Конференцията в Копенхаген е продължение на състоялата се през април среща в американска военновъздушна база в Германия, на която беше учредена ръководената от Съединени американски щати Контактна група за защита за Украйна, която координира интернационалната военна помощ за Украйна, показва Асошиейтед прес.

Украинският министър на защитата Олексий Резников, който участва на конференцията в датската столица, сподели пред публицисти, че придобиването на повече изтребители е приоритет за страната му сега. " На този стадий се нуждаем от изтребители. След това идва разминирането ", сподели Резников.

Дания е съорганизатор на еднодневната конференция в Копенхаген дружно с Англия и Украйна. Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели, че задачата на събитието е обезпечаването на " съответни стъпки ". Той разгласи, че Англия се ангажира да изпрати още реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и управляеми ракети на Украйна, с цел да ѝ помогне да се отбранява против съветската инвазия.

Новите оръжия, чийто брой не беше конкретизиран, допълват няколкото РСЗО, предадени от Англия на Украйна по-рано тази година. Украински бойци се образоват във Англия, с цел да могат да ги употребяват.

" Нашата продължаваща поддръжка изпраща доста явен сигнал, че Англия и интернационалната общественост се опълчват на тази противозаконна война и ще застанат един до друг с украинците, предоставяйки военна помощ на Украйна, с цел да я поддържат в отбраната против нашествието на (руския президент Владимир) Путин ", сподели Уолъс.

Дания разгласи при откриването на конференцията, че ще подкрепи Украйна с още 110 млн. евро (113,67 млн. долара) за оръжия, военно съоръжение и образование.

" След съвсем шест месеца война, опустошения и премеждия украинците не престават да се бият героично ", сподели датската премиерка Мете Фредериксен.

" Страната обаче не може да води тази неравностойна война сама ", добави премиерката. " Трябва всички да продължим и да ускоряваме поддръжката си за Украйна, с оръжия, образование, разминиране, финансиране ", добави тя. Обръщайки се към Зеленски и украинския народ Фредериксен уточни: " Няма да ви изоставим ".

Норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам сподели, че поддръжката на Запада за Украйна към момента е непоклатима.

" Все още съществува доста мощна поддръжка да се помогне на Украйна, в това число в дълготраен проект. От решаващо значение за Украйна е да бъде тя способна да се пази против съветската офанзива ", сподели Арилд Грам.

Киевското Висше учебно заведение по стопанска система популяризира през вчерашния ден отчет, оценяващ цената на вредите от войната върху инфраструктурата на Украйна на над 110 милиарда $. В отчета се показва, че 304 моста и повече от 900 здравни заведения в страната са били или разрушени, или развалени.

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР