Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от

...
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от
Коментари Харесай

Зеленски предупреждава за нова ядрена катастрофа заради боевете около Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести интернационалната общественост за заплахата от нова нуклеарна злополука, сходна на тази в Чернобил през 1986 година, съобщи ДПА.
"Русия е терористична страна, която държи за пленник Запорожката АЕЦ и я употребява за изнудване ", сподели през днешния ден украинският президент по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.
"Русия през днешния ден е даже още по-цинична и рискова от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие нуклеарната злополука в Чернобил ", сподели Зеленски.
"Трябва да защитим Европа от тази опасност ", добави президентът.
"АЕЦ "Запорожие " е освен най-голямата атомна електроцентрала в Европа, само че също по този начин третата най-голяма в света ", сподели той. "Отговорът на дейностите на Русия би трябвало да бъде изчерпателен ", добави той. Украйна се нуждае от оптимално количество оръжие и муниции, с цел да се пази. Никой няма потребност от нови произшествия ", добави президентът.
Днешната дарителска конференция би трябвало да се концентрира върху дълготрайната поддръжка за въоръжаване, образование на военни и подкрепяне на Украйна за разминиране. На конференцията участват представители на 26 страни, измежду които и България, в това число няколко министри на защитата.
Дания разгласи при откриването на конференцията, че ще подкрепи Украйна с още 110 млн. евро (113,67 млн. долара) за оръжия, военно съоръжение и образование.
"След съвсем шест месеца война, опустошения и премеждия украинците не престават да се бият героично ", сподели датската премиерка Мете Фредериксен.
"Страната обаче не може да води тази неравностойна война сама ", добави премиерката. "Трябва всички да продължим и да ускоряваме поддръжката си за Украйна, с оръжия, образование, разминиране, финансиране ", добави тя. Обръщайки се към Зеленски и украинския народ Фредериксен уточни: "Няма да ви изоставим ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР