Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските военни с Деня на

...
Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските военни с Деня на
Коментари Харесай

Зеленски поздрави ВСУ за Деня на защитниците: Вие се борите за всички идни поколения

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските военни с Деня на бранителите и защитничките на Украйна.

" Вие се борите за Украйна, независимостта и свободата на всички последващи генерации. Абсолютни герои. Хора с основна писмен знак. Нашите бранители и защитнички на Украйна. " - във Facebook.

„ Това е Денят на тези, които се борят.
Това е Денят на това, което отстояваме.
Това е денят на успеха, която ще спечелим.
На 14 октомври споделяме „ благодаря “. Благодаря на всички, които се бориха за Украйна в предишното. И на всички, които се борят за нея в този момент. На всички, които победиха преди. И на всички, които би трябвало да завоюват в този момент. 
Това ще е победа, която ще увенчае с триумф битката на доста генерации от нашия народ. Народ, който постоянно е желал едно освен това от всичко – свободата. За себе си. И за своите деца. (...)
Слава на всички наши герои! Слава на всички, които се борят, работят и оказват помощ! Слава на Украйна! “ – сподели още президентът Зеленски в във видеообръщение.

14 октомври е разгласен за Ден на бранителите и защитничките на Украйна с декрет на президента Петро Порошенко от 2014 година Той анулира предишен декрет от 1999 година, съгласно който Денят на бранителите се отбелязваше на 23 февруари по руска традиция – в този момент на този ден се уважава армията в Русия.

“Подчертавам, че Украйна в никакъв случай към този момент няма да отбелязва този празник съгласно военно-историческия календар на прилежаща страна. Ние ще честваме бранителите на своята, а не на непозната Родина! ” – стимулира се Порошенко.

В украинската национална традиция 14 октомври е и ден на украинските казаци, отбелязва се и църковният празник Покров Богородичен. 14 октомври 1942 година е формалната дата на основаването на Украинската въстаническа войска УПА.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР