Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба
Коментари Харесай

Още два товарни кораба са минали по временния черноморски коридор покрай Румъния и България

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи нощес, че още два кораба са минали по " краткотрайния " черноморски плавателен кулоар, употребен след отдръпването на Русия от зърнената договорка през юли, съобщи Ройтерс. " Два кораба сполучливо минаха през нашия краткотраен " зърнен кулоар ", гласи обявата на Зеленски в обществената мрежа " Екс ", някогашна " Туитър ".

В отговор на опасността на Русия след прекратяването от нейна страна на зърненото съглашение да приема всички плавателни съдове, поемащи и отплаващи от украински пристанища в Черно море като евентуална военна цел, Украйна разгласи отварянето на " филантропичен кулоар ", който минава наоколо до крайбрежието на Румъния и България, показва Ройтерс.

Агенцията напомня, че в петък два кораба са минали по коридора, с което броя е станала четири. Те са плавали под флаговете на Либерия и Маршаловите острови и са превозвали на път за Босфора надлежно чугун и концентрат на желязна руда. Със упоменатите от Зеленски към този момент са шест. 

Сега украинският президент не посочи за какви плавателни съдове приказва и дали са минали целия маршрут. Той разгласи, че Украйна " възвръща свободата на корабоплаването в Черно море. Свободата изисква увереност ".

Ройтерс показва, че на следващия ден президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курортен град Сочи в подтекста на опитите на Анкара и Организация на обединените нации да съживят зърнената договорка, съгласно която Украйна може безвредно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР