Украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълно признание на вина

...
Украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълно признание на вина
Коментари Харесай

Зеленски поиска пълно признание на вина от Иран за сваления самолет

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за цялостно самопризнание на виновност от Иран за свалянето на украинския пътнически аероплан край Техеран, при което починаха всички 176 пасажери и екипаж на борда, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Утрото през днешния ден не беше положително, по донесе истината. Още преди приключването на работата на интернационалната комисия Иран призна, че е свалил украинския аероплан. Но ние настояваме на цялостно самопризнание на виновността ", се споделя в известието на президента, поместено в интернет.

Зеленски показва, че чака от Иран " подготвеност за цялостно и намерено следствие, привличане на отговорните към отговорност, връщане на телата на починалите, погашение на обезщетения, публични извинения по дипломатически канали ".

Украинският президент изрази също по този начин вяра, че " следствието по-нататък ще протича без изкуствени задръжки и трудности ". " На нашите 45 експерти би трябвало да бъде обезпечен цялостен достъп и взаимоотношение, с цел да има правдивост ", акцентира Зеленски.

Обръщението на украинския водач пристигна, откакто тази заран полуофициалната организация ИСНА популяризира изказване на генералния щаб на въоръжените сили на Иран, в което се споделя, че самолетът на самолетна компания " Международни авиолинии на Украйна " е бил свален край Техеран " заради непреднамерена човешка неточност ".

Според изказването при излитането си от техеранското летище на 8 януари сутринта самолетът се оказал в непосредствена непосредственост до един от най-важните военни обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (най-елитната част от въоръжените сили на Иран). Освен това, предвид на височината, на която е летял, и по формата си той " напомнял противников обект ".

Иранският президент Хасан Рохани също съобщи, че Иран надълбоко съжалява за " трагичната неточност " и изрази съболезнования на околните на жертвите, измежду които има жители на Иран, Украйна, Канада, Афганистан, Германия, Англия и Швеция.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо също настоя за " бистрота ", с цел да може да бъде осъществено " цялостно и подробно следствие " и да бъде открита виновността, откакто Иран призна, че е свалил по простъпка самолета, в който са пътували доста канадци.

" Приоритет за нас остава да се хвърли светлина върху този въпрос в дух на бистрота и правдивост, се споделя в негово прессъобщение, представено от Франс прес. - Това е национална покруса и всички канадци скърбят. Ние ще продължим да работим с нашите сътрудници по света, с цел да подсигуряваме осъществяването на цялостно и подробно следствие. "

Трюдо изрази и вяра за цялостно съдействие от страна на иранските управляващи.

Малко по-рано управляващите в Отава понижиха броя на канадските жертви от злополуката с украинския Боинг-737. " На базата на най-новите получени сведения установихме, че канадските жертви са 63, а не 57 ", съобщи на конференция нощес министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан. Разликата се дължи на новите данни, получени от изследването на пътните документи на починалите ", изясни той.

Министърът заяви също, че Иран е издал единствено две визи за канадските представители, които би трябвало да се включат в следствието на място.

Става дума за 10 консулски чиновници от Постоянния екип за бързо реагиране на външното министерство и двама проверяващи от Бюрото за сигурност на превоза, които понастоящем се намират в Анкара и чакат да получат визи.

Директорът на самолетна компания " Международни авиолинии на Украйна " Евгений Дихне, представен от ТАСС, съобщи през днешния ден, че той не е имал никакви подозрения в непричастността на компанията към злополуката на самолета в Иран. " Ние нито за секунда не се съмнявахме, че нашият екипаж и нашият аероплан би могъл да стане причина за тази ужасна злополука ", писа той във Facebook, откакто Иран призна, че самолетът е свален от Противовъздушна отбрана на страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР