Украинският президент Володимир Зеленски каза в нощното си видеообръшение ,

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза в нощното си видеообръшение ,
Коментари Харесай

Русия губи повече сила край Авдиивка, отколкото в Бахмут, каза Зеленски. Украйна затвърждава позиции на река Днепър

Украинският президент Володимир Зеленски сподели в нощното си видеообръшение, че отбраната на опустошения източен град Авдиивка е основна, защото там към този момент има тежки загуби на съветските сили и се чака това да утежни цялостния ход на войната за Москва.

В същото време началникът на щаба на Зеленски Андрий Ермак сподели за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са открили опорна точка на източния бряг на река Днепър , което евентуално открива нова линия на нахлуване към Крим . Преди година съветските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето постоянно обстрелват градовете и селата насреща. Това се случи месеци след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна в края на февруари 2022 година

Руските сили атакуват Авдиивка от средата на октомври и по информация на локални чиновници в града, който преди войната имаше към 32 000 души население, нито една постройка не е останала незасегната от офанзивите.

В последното си послание Зеленски сподели, че съветските набези в източната част на Донецка област , в това число в Авдиивка, са били " доста интензивни ", само че също по този начин, че Кремъл заплащат висока цена за това.

" Русия към този момент губи хора и техника край Авдиивка по-бързо и в по-голям мащаб, в сравнение с да вземем за пример в Бахмут ", сподели той във връзка месеците тежки боеве, които приключиха с завладяването на източния град от съветските сили през май. Украйна обаче не стопира към града.

" Устояването на техния напън е извънредно мъчно. Колкото повече съветски сили бъдат унищожени в региона на Авдиивка, толкоз по-лошо ще бъде цялостното състояние на врага и цялостният ход на тази война ", добави Зеленски.

В формалните съветски доклади за боевете в източната част на Украйна не се загатва за Авдиивка, макар че известният съветски боен блогър Рибар споделя, че е имало " прочут прогрес " в позициите към града, отбелязва Ройтрес.

Междувременно Андрий Ермак сподели в послание към мозъчния концерн " Хъдсън институт " в Съединени американски щати: " Напук на всичко, отбранителните сили на Украйна се укрепиха на левия (източен) бряг на Днепър ".

Изявлението му е оповестено на уеб страницата на Зеленски.

" Стъпка по стъпка украинските сили демилитаризират Крим ", добави началника на щаба на президента, визирайки полуострова, който Русия завзе през 2014 година - " Изминахме 70% от дистанцията. И нашето контранастъпление се развива ", добави Ермак.

Тъй като четиримесечната контраатака на Украйна напредва постепенно и последователно, украинските публични лица са внимателни в описанието на дейностите на своите сили на източния бряг.

Миналата седмица съветските военни оповестиха, че силите им са осуетили украински опит да изградят плацдарм на източния бряг и на околните острови, като са умъртвили към 500 украински бойци. Тази информация не може да бъде доказана.

Необичайно, в понеделник две съветски държавни осведомителни организации разгласиха известия, че Москва реалокира войски на " по-благоприятни позиции " източно от река Днепър в Украйна, само че минути по-късно отдръпнаха информацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР