Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави
Коментари Харесай

Зеленски: Няколко държави от ЕС ще ни дадат изтребители - Свят

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че водачите на няколко страни от Европейския съюз са изразили подготвеност през днешния ден да дават военни самолети на страната му, с цел да й оказват помощ да отблъсне съветската инвазия, съобщи Ройтерс.

" Европа ще бъде с нас до успеха ни ", разгласи Зеленски на взаимна конференция с ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, след края на съвещание в границите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Малко по-рано Андрий Ермак, ръководителят на администрацията на украинския президент, сподели, че въпросът за доставките на " оръжия с огромен обхват и изтребители за Украйна е решен ". Подробности ще бъдат дадени по-нататък, добави Ермак в обява в " Телеграм ".

Украйна реализира " впечатляващ прогрес " по пътя на европейската интеграция, сподели на конференцията Урсула фон дер Лайен. В същото време тя добави, че няма " непоколебим график " за присъединение на някогашната руска република към Европейски Съюз.

Необходимо е Европейският съюз да продължи да оказва оптималната поддръжка на Украйна, съобщи Шарл Мишел.

По-рано през днешния ден в Брюксел украинският президент Зеленски благодари през днешния ден на водачите от Европейския съюз за тяхната поддръжка за битка с съветската инвазия в Украйна, само че ги прикани да доставят още повече оръжия, в това число изтребители, с цел да може страната му да победи Русия.

„ Благодарен съм на всички вас, които помагате, признателен съм на всички, които схващат какъв брой доста Украйна се нуждае в този момент от тези благоприятни условия. Имаме потребност от артилерийски оръжия, снаряди за тях, съвременни танкове, ракети с огромен обхват, съвременна авиация “, сподели той на среща на върха на Европейски Съюз.

Това е второто му пътешестване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година. След като посети през вчерашния ден Лондон и Париж, през днешния ден украинският президент насочи вниманието си към депутатите и водачите от Европейски Съюз.

„ Необходимо е да увеличим динамичността на нашето съдействие по-силно, в сравнение с агресорът може да активизира своя капацитет “, съобщи Зеленски.

Според него няма свободна Европа без свободна Украйна.

" Свободна Европа е немислима без свободна Украйна. Европа е свободна, Европа ще бъде свободна и Европа е единна ", сподели той пред европейските водачи.

Страните от Европейски Съюз са доставили огромно количество оръжия на Украйна през последната година. Те изпитват все по-малко стеснение да дават тежко въоръжение и бойни танкове, само че още не са се заели да изпратят изтребители и ракети с по-голям обхват, изразявайки паника от вероятно разгръщане на спора на съветска територия.

В обръщение към Европейския парламент Зеленски изрази признателност за поддръжката както на политиците, по този начин и на елементарните жители от Европейски Съюз.

„ Ние се пазиме на бойното поле, ние украинците дружно с вас “, сподели той.

По думите му Украйна се бори против „ най-голямата антиевропейска мощ в актуалния свят “.

Украйна желае да се причисли към Европейски Съюз и упорства до месеци да стартира договаряния за участие.

Някои страни в Европейски Съюз имат предпочитание да насърчат Украйна посредством започване на договаряния за присъединение, само че други са много по-предпазливи, настоявайки, че претендентите за участие би трябвало да покрият редица критерии – като предприемане на съществени дейности против корупцията, преди да могат даже да стартират договаряния.

Зеленски прикани водачите от Европейски Съюз да поддържат проекта му за мир с Русия и да ѝ потърсят отговорност за нашествието, показва ДПА.

„ Не е допустимо да живееш без правораздаване, не виждаш бъдещето без правораздаване “, сподели той, призовавайки за арбитражен съд за наказателно гонене на Русия.

По думите му „ ще бъде значима част от основата на сигурността на мирна Европа “ да се направи по този начин, че Русия да заплати за своите закононарушения.

Зеленски настоя Европейски Съюз да наложи още наказания, в това число против съветската промишленост за произвеждане на ракети и дронове.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР