Украинският президент Владимир Зеленский заяви, че е готов за преговори

...
Украинският президент Владимир Зеленский заяви, че е готов за преговори
Коментари Харесай

Готов съм за диалог. Не сме готови за капитулация: Зеленский

Украинският президент Владимир Зеленский съобщи, че е подготвен за договаряния за избрани "компромиси " във връзка с сепаратистките републики в Донецк и Луганск, както и на Крим. Той направи това изказване по време на втората седмица от военната акция на Русия против страната му.

В понеделник Дейвид Мюър попита Зеленский в ефира на ABC News дали е подготвен да отстъпи пред настояването на Москва да признае Крим за част от Русия, а двете разколнически републики в Донбас - за самостоятелни страни.

"Готов съм за разговор. Не сме подготвени за капитулация ", сподели Зеленский.

Донецката и Луганската национална република (ДНР и ЛНР) се отделиха от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 година През същата година Крим гласоподава да напусне Украйна и да се причисли към Русия.

Зеленски назова двете страни "псевдорепублики " и повтори отдавнашната позиция на Киев да назовава ДНР и ЛНР "временно окупирани територии ".

"Но ние можем да обсъдим това и да намерим компромис за това по какъв начин тези окупирани територии и републики могат да съществуват. За мен е значимо по какъв начин ще живеят хората, които желаят да бъдат част от Украйна ", сподели президентът.

"Този въпрос е по-труден от това просто да се признае [тяхната независимост]. Това е още един ултиматум. А ние не сме подготвени за ултиматуми ", добави Зеленски.

Зеленски още веднъж съобщи, че е подготвен за директни договаряния с съветския си сътрудник Владимир Путин. "Това, което би трябвало да се направи, е Путин да стартира да приказва, да стартира разговор ", сподели той.

Русия атакува Украйна на 24 февруари, като настояваше, че пази ДНР и ЛНР, и искаше Украйна да се разгласи за неутрална страна, която в никакъв случай няма да се причисли към НАТО. Киев съобщи, че офанзивата е изцяло неоправдана, и отхвърли изказванията, че възнамерява да си върне бунтовническите републики със мощ.

Руснаците и украинците организираха три кръга от мирни договаряния в Беларус, като откриха общи позиции по въпроса за основаването на безвредни проходи от размирните украински градове.

Снимка: Военновъздушни сили

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР