Украинският президент пристигна в Хирошима за срещата на лидерите от

...
Украинският президент пристигна в Хирошима за срещата на лидерите от
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Хирошима за срещата на Г-7

Украинският президент дойде в Хирошима за срещата на водачите от Г-7, която продължава и през днешния ден. На идване Володимир Зеленски съобщи, че предстоят „ значими срещи с сътрудници и другари на Украйна “.

Съединени американски щати поддържаха построяването на интернационална коалиция за изтребители за Украйна. Вашингтон ще работи дружно с Белгия, Англия, Дания и Нидерландия. През идващите месеци украински водачи ще бъдат подготвени за работа с няколко модела изтребители. Освен това Съединените щати ще разрешат на европейските страни да доставят на Украйна американските F-16.

Първоначално Белият дом отхвърляше да помогне на Киев с изтребители, само че съгласно съветника на Джо Байдън по национална сигурност поддръжката би трябвало да се промени, тъй като и спорът се е трансформирал.

Все още обаче не е ясно по кое време Украйна може да получи военните самолети.
Обсъдихме подобряването на украинските военновъздушни сили, като част от дълготрайния ни ангажимент към защитата на Украйна. Докато образованията на водачи текат през идващите месеци, ще работим със съдружниците ни, с цел да решим по кое време ще бъдат доставени изтребители, кой ще ги доставя и какъв брой ще бъдат те.
Джейк Съливан, консултант по национална сигурност на Белия дом

От началото на срещата в Хирошима водачите на водещите демокрации се сплотиха към налагането на още наказания против Москва за нашествието ѝ в Украйна. Освен това в своя позиция приканиха Иран, Китай, Русия и Северна Корея да се въздържат от " нуклеарна ескалация ".

А отвън тематиките от международния дневен ред и на този конгрес не липсваха комични обстановки - като двустранната среща на канадския министър председател Джъстин Трюдо и ръководителя на Народното събрание на Южна Корея.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР