Украинският парламент гласува днес на първо четене законопроект, предвиждащ затягане

...
Украинският парламент гласува днес на първо четене законопроект, предвиждащ затягане
Коментари Харесай

Украинският парламент прие на първо четене законопроекта за мобилизацията

Украинският парламент гласоподава през днешния ден на първо четене законопроект, предусещащ стягане на разпоредбите за военна готовност, съобщи Ройтерс, като се базира на няколко депутати.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12590
Целта на законопроекта е да даде опция на Киев да притегли повече хора за военните дейности против Русия, до момента в който войната скоро ще навлезе в третата си година, означиха източниците.    

Това не е окончателното решение. Ще има второ четене и ще бъдат направени промени преди него, написа в обществената мрежа " Телеграм " депутатът Олексий Гончаренко.

На първо четене " За " гласоподаваха 243 депутати, множеството от които от партията на президента Володимир Зеленски " Слуга на народа ". В гласуването не участваха всички представители на партиите " Европейска взаимност " и " Баткивщина " ( " Отечество " )

Депутатът Ярослав Железняк означи, че законопроектът е признат без оферти от Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване.

" Освен това ще се вършат промени още 14 дни до 21 февруари и по-късно следва второ четене. Тоест законът най-вероятно ще бъде признат дефинитивно през последната седмица на февруари, ще бъде подписан при започване на март и ще влезе в действие месец по-късно, т.е. през април “, посочи той.

Какво планува законът за мобилизацията?

Новата версия на законопроекта, който беше гласуван през днешния ден беше импортирана в украинския парламент в края на януари, съобщи УНИАН. Предишният вид, който беше препоръчан за гласоподаване в края на декември 2023 година беше отдръпнат от държавното управление поради рецензии от депутатите и обществото.

В актуализирания законопроект се планува освобождение от военна работа за хора с неработоспособност от всяка група. Освен това се предлага наборната възраст да бъде понижена до 25 година (сега е 27 г.), да се анулира срочната военна тегоба и да сe вкара електронна работа за приканване на наборниците.

Първият заместник-председател на Народното събрание Олександър Корниенко сподели, че законопроектът е изменен от първичната си версия, само че в него остават няколко въпроси, които провокират полемика. Става въпрос за проблеми с по този начин наречените електронни призовки във връзка с лица, които се грижат за хора с увреждания. Има полемики и за военната работа на аспирантите, които учат на държавна или недържавна поръчка. Текстът планува те да подлежат на военна работа по време на готовност, отбелязва УНИАН, представена от Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР