Украинският министър-председател Денис Шмигал е поискал извънредна среща на международните

...
Украинският министър-председател Денис Шмигал е поискал извънредна среща на международните
Коментари Харесай

Bloomberg: Украинският премиер поиска извънредна донорска среща

Украинският министър-председател Денис Шмигал е изискал изключителна среща на интернационалните донори на Украйна, която да се организира през януари, заяви Bloomberg. Според организацията Шмигал е " алармирал ", като е изискал срещата да се организира незабавно, защото Киев е изправен пред " извънредно огромна неустановеност " във връзка с бюджета си.

В писмо до основната координационна група на донорите ( " MDCP " ), която следи финансирането, господин Денис Шмигал съобщи, че финансирането е належащо още през идващия месец и би трябвало да бъде ориентирано към главните потребности на бюджета на Украйна. " За да поддържаме макроикономическата непоклатимост, е извънредно значимо да получим задоволително, бързо и предвидимо външно финансиране от януари 2024 година ", съобщи украинският министър-председател.

Той съобщи, че MDCP би трябвало да се концентрира върху непосредствените бюджетни потребности - заплащания към учители, държавни чиновници и пенсионери - с цел да се поддържа работата на държавното управление, а не върху по-дългосрочни задания като икономическото възобновяване на страната. " Не можем да чакаме до март, с цел да финансираме обществените си потребности ", съобщи Шмигал.

Той прикани донорите да стартират да координират прехвърлянето на замразените съветски активи, с цел да оказват помощ за възобновяване на Украйна. В писмото си той написа, че " Кремъл би трябвало да заплати за войната и разрушенията - и това ще бъде главният източник за възобновяване " на Украйна през идващите години. " Ще поставим всички старания, с цел да запълним дефицита на средства, само че в този момент повече от всеки път е нужна вашата навременна поддръжка ", акцентира Денис Шмигал.

MDCP е основан от страните от Г-7. Според организация Bloomberg не е ясно по какъв начин са реагирали получателите на писмото и дали са се съгласили на срещата, която в началото беше планувана да се организира през февруари.

Миналата седмица Министерството на финансите на Украйна заяви, че потребностите от финансиране на страната за 2024 година се правят оценка на 37,3 милиарда $. През 2023 година Украйна получи над 42 милиарда $ задгранична помощ. Според " Файненшъл таймс " американските управляващи са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат механизмите за конфискуване на замразените съветски активи. Според вестника страните желаят да дефинират механизма за прекачване на парите на Украйна до 24 февруари 2024 година - втората годишнина от началото на военните дейности на нейна територия./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР