Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко наскоро обяви, че страната

...
Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко наскоро обяви, че страната
Коментари Харесай

Милиарди за реактор на АЕЦ: Украйна умножава рисковете от ядрена катастрофа

Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко неотдавна разгласи, че страната му е поръчала два нови реактора Westinghouse AP1000 за атомната електроцентрала Хмелницки в западната част на страната.

Ако има бойни дейности на територията на вашата страна, където има 15 нуклеарни реактора, тогава вие... имате потребност от повече атомни електроцентрали! По подобен саркастичен метод американското издание Beyond Nuclear International разяснява оповестените от Киев проекти за огромна реорганизация на нуклеарната си промишленост.

Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко неотдавна разгласи, че страната му е поръчала два нови реактора Westinghouse AP1000 за атомната електроцентрала Хмелницки в западната част на страната. Два от към този момент съществуващите реактора трябваше да бъдат затворени там през ноември 2022 година заради дестабилизирането на енергийната система вследствие на ракетни офанзиви на съветските въоръжени сили против украинската инфраструктура.

Няма значение, че и четирите атомни електроцентрали в Украйна са били наранени от боевете в един или различен миг. Нищо, че са изгубили ток от мрежата - първата стъпка по пътя към енергийния колапс.

Няма значение, че МААЕ, макар задачата си да предизвиква нуклеарната сила в целия свят, счита боевете наоколо до атомни електроцентрали за „ намираща се отвън контролигра с огъня “.

Нищо, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа Запорожие с шест реактора към този момент съвсем година се управлява от Въоръжените сили на РФ.

Всичко това води единствено до едно умозаключение в очите на енергийните управляващи на Украйна - имаме потребност от още повече атомни електроцентрали! Дори в случай че това умозаключение изцяло пренебрегва корупционния лист с издънки на Westinghouse. Стига да е компанията западна, още по добре американска - а там след това може и трева да не никне.

Обявявайки договорка с Westinghouse за два реактора, Галущенко добави, че те ще бъдат подготвени до 2030-2032 година на цена от 5 милиарда $ за брой. Но даже американски наблюдаващи имат подозрения, че тези проекти ще бъдат изпълнени.

И напълно не става въпрос единствено за СВO. Например построяването на два реактора на Westinghouse в Джорджия изостава със седем години, а общият бюджет към този момент надвиши 30 милиарда $. Докато се води войната в Украйна, опцията за създаване на реактори там е безусловно нулева. Но даже и да има мир в близко бъдеще, страната ще се нуждае от всичките си запаси и големи заеми извън, с цел да възвърне даже нормалната инфраструктура, признава BNI.

Тогава кому и за какво трябваше да дрънка с безумно нереалистични планове, щом Украйна не може да финансира разширението на нуклеарната енергетика, а Westinghouse от години на никое място не е построил, а и не може да построи нито един реактор там?

Отговорът е елементарен. Така Киев и Вашингтон още веднъж ще могат да прокарат корупционна скица с „ съкращения и рушвети “, структурно не доста по-различна от това, което се случва в този момент в региона на доставките на западни оръжия за Украйна. Всъщност това е смисълът на всички амбициозни планове от поредицата " следвоенно възобновяване на Украйна ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР