Украинският генерален щаб заяви, че силите са завзели стратегическата инициатива

...
Украинският генерален щаб заяви, че силите са завзели стратегическата инициатива
Коментари Харесай

ISW: Възможни сценарии за бъдещето на Вагнер

Украинският общоприет щаб съобщи, че силите са завзели " стратегическата самодейност " в посока Бахмут и сега организират нахлуване в региона. Заместник-министърът на защитата Хана Маляр   заяви, че украинските сили са напреднали 1200 м в посока Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и 1500 м в посока Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут).

Украинският главнокомандващ военачалник Валерий Залужний също съобщи, че имат " стратегическа самодейност " в телефонен диалог с ръководителя на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили на 29 юни.

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

ISW по-рано писа, че украинските сили са спечелили самодейността на всяко равнище на война по съвсем целия фронт след завладяването на Бахмут от руснаците на 21 май.

Украинските публични лица евентуално признават, че  притежават самодейността, с цел да алармират, че  възнамеряват да я употребяват в по-голяма степен.

Военните  организираха настъпателни интервенции в минимум два други бранша на фронта и съгласно известията са постигнали победи на 29 юни. Украинският общоприет щаб заяви, че са траяли настъпателни интервенции в западната Запорожка област и на административната граница сред Запорожка и Донецка области.

Украинският общоприет щаб заяви, че са постигнали непълен триумф по линията Ровнопол-Володине (до 16 км югозападно от Велика Новосилка).
 Русия приключи присъединяване на
Русия приключи присъединяване на " Вагнер " във войната в Украйна

Пригожин е известен за решението след отхвърли му да подпише контракт с МО

Кремъл може би има намерение да поеме формален надзор над Частната военна компания (ЧВК) " Вагнер " след нейния въоръжен протест и да я трансформира в държавно дружество, макар че не е ясно дали Кремъл се е заел с сходен курс на деяние. Wall Street Journal заяви, че съветските управляващи са решили да поемат надзор върху активността ѝ в чужбина.

Съобщава се, че съветският заместител външен министър Сергей Вершинин е отлетял за Дамаск, с цел да каже на сирийския президент Башар ал-Асад, че " Вагнер " повече няма да работи като самостоятелна организация в Сирия и че личният състав се регистрира в съветската военна база в Латакия. Съобщава се също, че представители на съветското външно министерство са споделили на президента на Централноафриканската република Фаустин-Арчандж Туадера и малийското управление, че Вагнер ще продължи интервенциите в съответните им страни.

На 27 юни Путин съобщи, че Кремъл " изцяло финансира " и " изцяло доставя " групата, а съветски публични лица може да употребяват съществуващия статут като държавно финансирана и доставяна организация, с цел да завършат формалното си национализиране.

Национализацията евентуално ще подкрепи напъните на съветското Министерство на защитата (МО) да включи съществуващия персонален състав в постоянните съветски въоръжени сили посредством контракти. Вероятно няма трагично да наруши задграничните действия и Кремъл може да е заинтригуван да поеме де юре отговорност за интервенциите на " Вагнер " в чужбина, с цел да лиши групата от оставащ източник на въздействие и самостоятелен паричен поток. ISW по-рано оцени, че съглашението, реализирано с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, доста евентуално ще отстрани " Вагнер " като самостоятелен артист, който е в сегашната си форма, само че може да разреши на детайли от организацията да устоят.
 Каква орис чака
Каква орис чака " Вагнер " в Африка и Близкия изток

Групировката има мощни позиции в Субхарска Африка, Сирия и Либия

Кремъл не е показал, че има намерение да национализира " Вагнер " и е допустимо Путин към момента да дефинира какъв курс на деяние да предприеме, с цел да подчини групировката по-здраво под контрола на Кремъл.

Скорошни сателитни изображения може да са засекли интензивно строителство на нова база в Асиповичи, Беларус  сред 15 и 27 юни.

Тази активност може да бъде създаване на клюки за нова база. Това място е в границите на 15 километра от огромен полигон за образование на белоруските комбинирани оръжия - оборудване, до което личният състав на Wagner Group би трябвало да има достъп, с цел да обслужва беларуските военни в учаща и консултантска роля, която белоруските чиновници допускат, че Wagner ще извършва.

Руското опозиционно издание Verstka по-рано заяви на 26 юни, че беларуските управляващи построяват база за 8000 бойци на групата " Вагнер " покрай Асиповичи. Полският вицепремиер Ярослав Качински съобщи, че Полша чака към 8000 бойци да бъдат ситуирани в Беларус.

По-нататъшното изследване на тази област на интерес с принадлежности за събиране с по-висока разграничителна дарба може да обезпечи спомагателна изясненост по отношение на естеството на активността в региона и размера на силите, които може да са основани там.

Персоналът обаче може да се разположи другаде в Беларус. Няма нищо изключително неповторимо или забавно за евентуална база в Асиповичи. Първоначалният отчет на Верстка демонстрира, че групата Вагнер ще има голям брой лагери в Беларус. Беларус е хазаин на доста подготвителни полигони и полеви лагери, които поеха 30 000 съветски бойци при започване на 2022 година — доста от които бяха на границата с Украйна в областите Гомел и Брест.

Групата в Беларус може да употребява някои от тези уреди като бази, както и вместо базата, за която се приказва в Асиповичи.

Бизнесмени, свързани с Кремъл, може би получават вътрешната медийна империя на Пригожин, евентуално като част от продължаващите старания да унищожат репутацията му в Русия. Руското без значение издание The Bell, базирайки се на източници, които си сътрудничат с фирмите на Пригожин, заяви, че съветската президентска администрация евентуално ще има директен надзор върху медийните активи на Пригожин.

Източници означават, че " персоналният банкер " на съветския президент Владимир Путин Юрий Ковалчук може да придобие активи на медийната холдингова група " Патриот " на Пригожин и новинарското издание RIA FAN за неговата " Национална медийна група ".

" Вагнер " към този момент има военна база в Беларус

Сателитни изображения демонстрират уреди на 90 км от Минск

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 29 юни отхвърли да заяви къде се намира армейският военачалник Сергей Суровикин , което провокира нови спекулации в съветското осведомително пространство. Песков можеше да отхвърли продължаващите спекулации за Суровикин, в случай че нямаше следствие против него. Отказът на Песков допуска, че съветски чиновници може да проверяват Суровикин , защото нормално отхвърлят да разясняват настоящите следствия.

Руският новинарски уебсайт Baza заяви, че дъщерята на Суровикин, Вероника Суровикина, твърди, че съветските управляващи не са арестували Суровикин и че той продължава да работи.  Руски източници настояват, че заместникът на Суровикин, генерал-полковник Андрей Юдин, отхвърля изказванията, че съветски чиновници държат него и Суровикин в следствения арест Лефортово в Москва.

Руски блогър отхвърли задържането на Суровикин, само че съобщи, че Кремъл продължава следствието на членове на военното управление, близки до Пригожин. Руското опозиционно издание Важные истории заяви, че двама техни източници, близки до съветския общоприет щаб и Федералната работа за сигурност (ФСБ), настояват, че съветските управляващи са разпитали Суровикин и са го освободили.
 Кремъл отхвърли да дава отговор на въпроси за Суровикин
Кремъл отхвърли да дава отговор на въпроси за Суровикин

Песков препрати запитванията към Министерството на защитата

Западните наблюдаващи не престават да спекулират за местонахождението на началника на съветския Генерален щаб армейски военачалник Валери Герасимов след протеста на Вагнер, макар че неналичието му на обществено появяване не е безусловно показателно за настоящето му публично състояние в съветското военно управление.

Преди това Герасимов не се е появявал обществено за дълги интервали от време, изключително сред лятото на 2022 година и повторното му появяване през зимата на 2023 година в седмиците, водещи до назначението му за общоприет пълководец на театъра.

Тези интервали на неявяване провокираха спекулации, че Кремъл или го е сменил, или има намерение да го смени като шеф на Генералния щаб.

Кремъл и съветското министерство на защитата деликатно дадоха отговор на тези предходни спекулации, като постоянно потвърждаваха ролята на Герасимов като шеф на Генералния щаб, макар че към момента не са дали отговор на последния кръг от спекулации, подхранвани от въоръжения протест на " Вагнер ".
 Къде са Герасимов и Суровикин след протеста на
Къде са Герасимов и Суровикин след протеста на " Вагнер "?

Най-високопоставените съветски генерали изчезнаха от общественото пространство след несполучливия протест

Възможно е Путин към момента да не е решил по какъв начин да отговори изцяло на протеста на " Вагнер ", в това число решения за евентуална проверка на командния състав на съветската войска или промени в кого измежду военното управление Путин избира. Докато отговорът на Кремъл на протеста не стане по-ясен, общественото неявяване на Герасимов единствено по себе си не е индикатор за позицията му в съветското военно управление. ISW по-рано означи, че присъединяване на Герасимов или неналичието на такова присъединяване в обществени срещи с Путин демонстрира евентуалната степен на отзивчивост , на която Герасимов се е употребил от Путин по време на войната в Украйна, само че не и запазването или загубата на формалната му позиция.

Руски източници настояват, че Кремъл на 28 юни е сменил ръководителя на Росгвардията на Калининградска област (Националната гвардия). Руски източници оповестиха, че ръководителят на Росгвардията на Мурманска област Виктор Галий е поел длъжността началник на Росгвардията на Калининградска област.

Съобщава се, че съветските казашки въоръжени формирования подписват контракти с съветското Министерство на защитата (МО) като част от по-големи старания за формализиране за консолидиране на нередовни сили в структурите на МО. Помощникът на съветския президент Дмитрий Миронов съобщи, че казашките доброволчески формирования " поредно " подписват контракти с съветското МО за присъединяване в съветската инвазия в Украйна по време на съвещание на Президиума на Съвета по казашките каузи на 27 юни.

Миронов означи, че Русия би трябвало да сътвори правни и организационни основи за образуване на казачеството като основа на мобилизационния запас и да насърчи развиването на казашките доброволчески формирования като част от съветските въоръжени сили. Атман (ръководител) на Всеруското казашко общество и народен представител от Държавната дума Николай Долуда и други водачи на казашките общности участваха на срещата, с цел да обсъдят ограниченията за поддръжка на казаците, които се бият във войната, и техните фамилии. Атманът на казашкото въоръжено формирование " Терек " Виталий Кузнецов съобщи на 22 юни, че " Терек " подписа контракт с съветското МО и към този момент е законно приет за професионални въоръжени сили.

Срещата на Кремъл с казашки организации на 27 юни евентуално имаше за цел да подтиква повече казашки елементи да подписват военни контракти с съветското МО. Въпреки обстоятелството, че съветският президент преди този момент поддържа казашките оферти за консолидиране на казаци в съветската Национална армия (Росгвардия) през 2021 година

Ponars Eurasia заяви, че 15 500 казаци са воювали в Украйна към февруари 2023 година и че има 750 000 казаци, вписани в държавния указател.
 Знаели ли са генералите на Путин, че Пригожин приготвя протест?
Знаели ли са генералите на Путин, че Пригожин приготвя протест?

Според американското разузнаване ген. Суровикин е оказал помощ на шефа на " Вагнер "

Семейства от съветски въздушнодесантен полк, който действаше на източния (левия) бряг на река Днепър, се оплакаха, че съветското военно командване е заело техните родственици в яростни борби в неуточнена посока след разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (KHPP) през юни.

Съпруги и майки на военнослужещи от 247-и десантно-десантен полк (7-ма гвардейска планинска дивизия на ВДВ) се обърнаха към губернатора на Ставрополския край Владимир Владимиров, заявявайки, че елементи от полка са били дислоцирани да се бият на неустановен фронт без муниции и военна техника след позициите си бяха наводнени на източния бряг на Херсонска област. Съобщават, че полкът е претърпял огромни загуби и че бойците му се нуждаят от здравна помощ. В отговор на апела Владимиров упрекна фамилиите в неистина и съобщи, че обстановката е под надзор.

Ръководителят на комитета на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов внесе законопроект, който, в случай че бъде признат, ще освободи съветските специфични служби и съветското МО от общоприетите съветски разпореждания за публични поръчки. Руското опозиционно издание Sota заяви, че този законопроект ще разреши на съветското МО да прави нерегламентирани покупки от един снабдител.

На 28 юни съветският кабинет на министрите утвърди тактиката за развиване на производството на дронове до 2030 година

Кабинетът на министрите дефинира пет цели в областите на създаване на дронове, в това число подготовка на оператори на дронове, създаване на инфраструктура - като летища - за дронове и осъществяване на спомагателни проучвания в безпилотни дронове. На 28 април Путин разпореди на съветски чиновници да развият съветската промишленост за безпилотни самолети, евентуално като част от напъните на Кремъл последователно да активизира съветската отбранителна индустриална база.

Украински източници не престават да оповестяват за публични ограничавания в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви, че съветските окупационни чиновници не разрешават на жителите на окупираната от Русия Украйна да поддържат връзка с хора, живеещи в следени от Украйна територии, и да наблюдават телефоните на жителите за връзка с хора, живеещи в следени от Украйна територии.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че окупационните управляващи не престават да репресират жителите, откакто съветските окупационни управляващи убиха двама проукраински 16-годишни младежи на 24 юни в Бердянск.

Федоров заяви, че окупационните управляващи в Мелитопол ревизират телефоните на младежи за абонамент за проукраински канали в Telegram и заплашват родителите им.

Руските и окупационните управляващи не престават да афишират инфраструктурни планове, ориентирани към по-нататъшно консолидиране на окупираните територии в Русия. Руският вицепремиер по строителството и районното развиване Марат Хуснулин съобщи, че окупационните администрации на Донецката национална република (ДНР), Луганската национална република (ЛНР) и Запорожката област вземат участие в националната стратегия " Жилища и градска среда ", която ще финансира и построи 46 плана за възстановяване на публичното пространство в трите окупирани района.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник и ръководителят на съветската Запорожка област Евгений Балицки обявиха, че присъединяване в тази стратегия е идната стъпка в интеграцията с Русия.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР