Украинският енергиен гигант Нафтогаз стана първата държавна компания в страната

...
Украинският енергиен гигант Нафтогаз стана първата държавна компания в страната
Коментари Харесай

Украинският Нафтогаз изпадна в неплатежоспособност

Украинският енергиен колос " Нафтогаз " стана първата държавна компания в страната от началото на съветската инвазия, която изпадна в несъстоятелност (дефолт), откакто разгласи късно нощес, че няма да прави заплащания по интернационалните си облигации преди приключването на гратисния интервал, съобщи Ройтерс.

В особено изказване енергийната компания сподели, че не е съумяла да получи поддръжката на кредиторите за предложение за заледяване на заплащанията по някои от нейните облигации за две години, което неплащане започва на 12 юли, заявявайки, че нашествието на Русия значи, че доста от нейните клиенти към този момент не са в положение да заплащат сметките си.

Неуспешното предлагането означаваше, че компанията трябваше да заплати 335 милиона $ главница плюс рента по своя емисия облигации с падеж 2022 година, както и обособена лихвена вноска по облигация с падеж 2024 година, преди края на деня.

" Нафтогаз " не е получила единодушие от министерския кабинет на Украйна да извърши нужните заплащания “, се споделя в изказване на компанията.

Гуверньорът на централната банка на Украйна Кирило Шевченко сподели, че банкрутът на " Нафтогаз " не значи така наречен " пресечен дефолт " към суверена.

" Надявам се, че " Нафтогаз ", дружно с министерството на финансите на Украйна, ще намерят решение. Последствията ще бъдат свързани само с " Нафтогаз " ", сподели той.

" Нафтогаз ", който емитира своите облигации посредством финансовия си клон Kondor Finance, образува съвсем 17% от обществените доходи на Украйна предходната година.

Междувременно " Нафтогаз " съобщи в сряда, че неотложно ще предложи на своите притежатели на еврооблигации съглашение за отсрочване на заплащанията в сходство с изискванията, избрани от държавното управление.

Процесът би трябвало да бъде част от взаимните старания на държавното управление и други държавни компании за предложение на сходни условия за отсрочване на заплащания по еврооблигации, се споделя в изказване на компанията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР