Украинските войници, сражаващи се с проруските сепаратисти на източната фронтова

...
Украинските войници, сражаващи се с проруските сепаратисти на източната фронтова
Коментари Харесай

В окопите в Източна Украйна войниците искат членство в НАТО

Украинските бойци, сражаващи се с проруските сепаратисти на източната фронтова линия на страната, споделят, че единствено участието в НАТО може да отбрани Киев от Русия, до момента в който Западът се пробва да възпира Москва от предприемане на офанзива, написа " Франс прес " в собствен репортаж.

Разположени в мощно разрушеното село Писки тъкмо до сепаратистката цитадела Донецк, бойци патрулират окопи при мразовити температури.

Зад тях стоят къщи, разрушени от съвсем осемгодишна война, изоставени коли от руската ера, към момента в гаражите им.

През последните седмици се ускориха опасенията, че Русия, която е струпала към 100 000 бойци от своята страна на границата, може да предприеме огромна офанзива.

Съединени американски щати и техните съдружници предизвестиха Москва за невиждани наказания, в случай че нейните войски стартират атака.

Но бойците споделят, че членството в НАТО, а не глобите, ще им помогне.

56-годишният Виктор, който е служил в руската войска в своята младост, в миналото е виждал НАТО като зложелател.

Но през днешния ден той не се съмнява, че Украйна би трябвало да се причисли към западния алианс, основан да се опълчи на Съветския съюз.

" Ако Русия стартира офанзива против нас, ще ни бъде доста мъчно да се надигнем сами ", посочи мустакатият боец, който държеше на гърдите си автомат " Калашников ".

Той сподели, че НАТО не е приел Украйна, тъй като " не желае да утежни спора с Русия ".

Кремъл предизвести, че присъединението на южната съседка към алианса е алена линия за Москва.

Путин изиска " правни гаранции " от Запада, които биха изключили разширението на НАТО на изток в бъдеще.

За огромно неспокойствие на Украйна, Съединени американски щати и европейските страни неведнъж дадоха да се разбере, че участието на Киев в НАТО не е допустимо.

Ала Вашингтон оказва помощ за образованието на украинските сили и отдели повече от 2,5 милиарда $ за подсилване на армията, която се разпадна пред лицето на съветската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 година

Вместо това западните страни заплашиха Русия с голям съгласуван отговор със наказания, в случай че Украйна бъде атакувана.

Но за бойците на фронтовата линия глобите не са задоволителни.

Те споделят, че позицията на Русия във връзка с Украйна не се е трансформирала след множеството наказания, наложени на Москва от 2014 година

Москва продължава да поддържа сепаратистите в Източна Украйна в спор, оставил досега над 13 000 починали.

22-годишният Владислав има вяра, че само участието в НАТО може да избави Украйна.

" Ако страна като Русия, агресор, нахлуе в нашата територия, тогава семейството НАТО ще би трябвало да ни помогне с войски и оръжие ", настоя младият боец пред Агенция Франс Прес.

Друг, също на име Виктор, настоя, че западните наказания не са били ефикасни и " не нанасят обилни вреди на съветската стопанска система ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се срещна с ръководителите на Европейски Съюз и НАТО в Брюксел тази седмица, акцентира, че би предпочел глобите да бъдат наложени преди - вместо след - дейности на Русия.

" Честно казано, никой не се интересува изключително от санкционната политика " след нашествието, посочи той в Брюксел.

Той прикани Запада неотложно да одобри " мощни " наказания.

В окопите на Източна Украйна доста бойци остават разочаровани от бавния западен отговор.

Западът " преследва личните си ползи ", разяснява 49-годишният Андрий, някогашен миньор, прекарал шест години в борби със сепаратистите.

" По-добре е да разчитаме единствено на себе си ", акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР