Украинските военновъздушни сили казват, че тази година няма да се използват произведени от САЩ изтребители F-16

...
Украйна упорито лобира да й бъдат предоставени произведени от САЩ
Коментари Харесай

Украйна упорито лобира да й бъдат предоставени произведени от САЩ изтребители F-16, но бойните самолети няма да бъдат част от отбраната на Украйна срещу руските сили през следващите „есенни и зимни“ месеци, каза говорител на военновъздушните сили.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза късно в сряда вечерта, че страната му има „големи надежди“ за разполагането на F-16 като част от отбраната на страната срещу нахлуване на руски сили.

„Вече е очевидно, че няма да можем да защитим Украйна с изтребители F-16 през тази есен и зима“, каза Игнат на съвместен телетон, излъчен от украински канали.

„Имахме големи надежди за този самолет, че ще стане част от противовъздушната отбрана, способна да ни защити от тероризма на руските ракети и дронове“, каза Игнат.

Украйна многократно е призовавала своите западни съюзници да снабдяват нейните сили с F-16, които украинският президент Володимир Зеленски каза, че са от решаващо значение в битката срещу Русия.

Западните съюзници първоначално не бяха склонни да предоставят на Киев модерни бойни самолети, опасявайки се, че предоставянето на нови изтребители може да предизвика пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен съюз НАТО и Москва.

Това настроение се промени, когато президентът на САЩ Джо Байдън сигнализира на срещата на върха на Групата на седемте през май в Япония, че могат да започнат програми за обучение на украински пилоти за управление на F-16.

Русия предупреди, че прехвърлянето на F-16 в Украйна би било „колосален риск“, който може да ескалира войната.

Миналия месец министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че обучението за F-16 ще започне в Румъния този месец. Министърът каза още, че се надява обучението да не продължи повече от шест месеца и военният самолет да е в действие дотогава.

Въпреки обявеното обучение на пилоти, нито САЩ, нито други съюзници на Киев все още не са обявили времева рамка за доставка на реални самолети F-16.

Отделно в сряда вечерта Зеленски каза, че Киев „значително“ ще увеличи производството на безпилотни летателни апарати, подчертавайки значението на безпилотните летателни апарати в защитата на страната му срещу инвазията на Русия.

Наскоро след посещения на войски, които се бият на фронтовата линия в източната част на страната, Зеленски каза, че войските „първо питат за дронове, електронна война и военна противовъздушна отбрана“.

„Дроновете са очите и защитата на първа линия. От различни диапазони, за различни цели. Дроновете са гаранция, че хората няма да трябва да плащат с живота си, когато дроновете могат да бъдат използвани“, каза той.


Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР