Украинските власти започнаха да подготвят обществото за отстъпление от Артемовск

...
Украинските власти започнаха да подготвят обществото за отстъпление от Артемовск
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Киев подготвя украинското общество за отстъпление от Бахмут

Украинските управляващи започнаха да приготвят обществото за оттегляне от Артемовск (украинско име - Бахмут), написа " Ню Йорк Таймс ".

 

Вестникът показва, че на 2 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски е декларирал, че в никакъв случай няма да има оттегляне от града, само че три седмици по-късно той към този момент е позволил сходно развиване на събитията, с цел да пести сили за нахлуване евентуално напролет, оповестява ТАСС.

 

Както показва изданието, той и украинските военни признават, че техните сили вътре в града са обкръжени от три страни. В най-лошия случай те могат да бъдат отрязани и унищожени, само че съгласно " Ню Йорк Таймс " украинското командване ще се опита скрито да ги изтегли на нови отбранителни линии по река Бахмутка.

 

Изданието цитира мнението на западни военни специалисти, съгласно които има възможност Украйна да се отдръпна от Бахмут.

 

Австралийският боен анализатор Мик Райън показва, че „ Русия лимитира, въпреки и към момента не изцяло, способността на украинските сили да пазят града “, като напредва на север от него.

 

Американският специалист Роб Лий счита, че " защитата на Бахмут изразходва ресурсите, нужни за настъплението ".

 

" Ню Йорк Таймс " отбелязва, че украинската атака евентуално ще бъде планувана за пролетта и, съгласно тези анализатори и неназовани украински публични лица, ще има за цел да прекъсне " сухопътния мост " към Крим.

 

Ако Русия овладее града, това би била първата огромна победа от началото на зимната ѝ атака и след сражения за града с предвоенно население от 70 хиляди души, траяли над 6 месеца. Едва няколко хиляди цивилни са останали в града.

 

Командващият украинските сили в Бахмут Володимир Назаренко съобщи в оповестено онлайн видео, че обстановката в града и покрайнините е " в огромна степен като в пъкъла ", а съветските сили обстрелват и прилежащи обитаеми места, като Часив Яр на запад (откъдето минава единственият вероятен път за евакуация и снабдителна линия).

 

Украйна заяви, че е отблъснала 95 офанзиви в Луганска и Донецка област в неделя и че южно от Бахмут, край Вухледар (Угледар на руски), командването отхвърля да стартира нова атака поради тежки загуби. ISW отбелязва и че изтощението в Бахмут и неразвиващите се офанзиви другаде допускат, че " съветската войска евентуално ще се мъчи да поддържа последващите интервенции месеци наред ".

 

Допреди месеци президентът Володимир Зеленски обявяваше Бахмут за „ цитадела “, която няма да бъде предадена, само че в това време тази опция очевидно към този момент не се изключва изцяло.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР