Украинските власти отвориха зоната за посещения преди близо десетилетие, декларирайки

...
Украинските власти отвориха зоната за посещения преди близо десетилетие, декларирайки
Коментари Харесай

Безопасно ли е днес да посещаваме Чернобил?

Украинските управляващи отвориха зоната за визити преди близо десетилетие, декларирайки че там към този момент е задоволително безвредно, само че и че въпреки всичко визитите ще бъдат прецизно контролирани. Оттогава към този момент хиляди туристи, привлечени от злокобния постапокалиптичен пейзаж, са посетили засегнатата зона. Около 100 евро излиза цената на едно посещаване там, включваща превоз, гид и всички нужни документи.

Както знаем радиацията при високи равнища предизвиква съществени увреждания на организма, заболявания, увеличение на риска от рак и т. н. Всъщност всички хора по цялата Земя всекидневно биват облъчвани с радиация, тъй като тя е естествена част от естествената среда. Самата планета генерира и излъчва радиация, живите организми даже излъчват радиация, а в същото време тук прониква и галактическа радиация предавана от Слънцето и другите звезди. Средно един човек в Съединени американски щати е подложен на облъчване от 3 милисиверта (mSv, единица измерваща количеството сила, погълнато от кг биологична тъкан, равно по влияние на погълнатата доза гама излъчване от 1 Gy) радиация годишно, което е признато за обикновено равнище.

 1063918056

Радиацията която излъчват медицинските рентгени при сканиране варира от под 1 mSv до към 20 mSv. Радиационни дози от 50 до 200 mSv могат да причинят хромозомни увреждания, а количества от 200 до 1000 mSv могат да доведат до сериозен спад на броя на белите кръвни кафези. Сериозните радиационни болести стартират към 2000 mSv, а гибел настава след няколко на ден излагане на 10 000 mSv. Скоро след повредата в Чернобил, някои от почистващите служащи са били изложени на облъчване от 8000 до 16 000 mVs, еквивалента на 80 000 до 160 000 рентгенови фотоси на гръдния панер. Това довежда до заразяването на най-малко 134 служащи със съществени радиационни болести и предизвиква гибелта на 28.

Руините на взривения реактор, които през днешния ден лежат под новият саркофаг, приключен през 2017 година, са към момента мощно радиоактивни и ще останат такива за най-малко още 20 000 години. Зоните, които са отворени за гости и в този момент влизат в допустимите равнища, очевидно са поели по-ниски дози радиация макар близостта си до реактора. Преди случая равнищата на радиация в региона на Чернобил са били по-ниски от междинните за планетата, което може би е способствало за намаляване на радиационния подтик от случая.

 chernobylwildlife1-625x351

Въпреки това при визитите има прецизни правила за сигурност и туристите са превеждани единствено през тъкмо избрани зони, като им е неразрешено да се отделят от тур лидера си и да се скитат случайно из покрайнината. Една общоприета еднодневна аудиенция до Чернобил стартира и приключва с прекосяване през формален чекпойнт за дозиметричен надзор или за радиационно премерване, като по средата на тура има спомагателен радиационен чекпойнт. Посетителите не могат да пипат никакви структури или растения, нито да вземат или реалокират какъвто и да било предмет от зоната. Не е целесъобразно и да се сяда или разполага камера на земята.

 ac10-JUN-Chernobyl

Чернобил през днешния ден е абсолютният водач измежду всички останали туристически дестинации в Украйна, който единствено за 2018 година е приел над 60 000 туристи, без да броим учените, делегациите и журналистическите екипи. Представители на украинското министерство на туризма оповестяват, че резервациите за май са нараснали с 30%, както и че се чака за летните месеци растежа да е още по-висок заради набралия известност сериал на НВО за повредата. Между изоставените полуразрушени блокове и ръждясващите детски катерушки, настрана от маршрута за визити, към този момент е избуяла гъста растителност и колкото и необичайно да е, животинският свят също е във напредък откогато хората са напуснали това място. Популациите на лосове, сърни, благородни елени и диви свине са достигнали същите равнища, каквито са и в предпазените резервати, а популацията на вълците в региона на Чернобил е станала цели 7 пъти по-голяма в сравнение с е междинната по резерватите и националните паркове.

 Chernobyl, Nearly 30 Years Since Catastrophe

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР