Украинските въоръжени сили ще получат турска самоходна артилерийска установка T155

...
Украинските въоръжени сили ще получат турска самоходна артилерийска установка T155
Коментари Харесай

Турция праща свои самоходни гаубици на Украйна

Украинските въоръжени сили ще получат турска самоходна артилерийска установка T155 Firtina. Този извод може да се направи от изказване на Алексей Громов, заместник-началник на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на ВСУ.

„ Действително, в последно време Украйна получи много артилерийски единици задгранично произвеждане. Към днешна дата това включва повече от 10 типа артилерийски системи (M777, FH-70, TRF-1, PzH 2000, AHS Krab, Caesar, Zuzana, AS90, M109, M119, L119) и повече от пет типа ракетни системи за залпов огън (M142 Himars, M270 MLRS, MARS-II, LRU, APS-40, RM-70). В същото време се чака да дойдат нови системи като „ Арчър “ и „ Фиртина “, които към момента не са употребявани от частите на украинските въоръжени сили “, сподели той в изявление за „ Укринформ “.

Времето на идване, както и броят на САУ, които Украйна ще получи, към момента не са известни. По данни на Military Balance през 2022 година турската войска е разполагала с към 310 единици T155 Firtina.

 Турция праща свои самоходни гаубици на Украйна

T155 Firtina е 155-милиметрова пускова установка, основана на южнокорейската K-9 Thunder. Въпреки това Firtina не е лицензно копие, защото турската версия е получила локална кула, както и част от шасито и електронните системи, оповестява Defense Express.

Турция закупи лиценз за произвеждане на самоходната гаубица от Южна Корея още през 2001 година Три години по-късно турската войска получи първата си партида, която включваше осем Т155 Firtina.

Машината е оборудвана със 155-милиметрово оръдие. Обсегът на деяние на боеприпасите може да бъде до 40 км. Тази САУ е способна да изстрелва по 6 изстрела в минута. Съществува обаче и друга опция за изстрелване на 3 изстрела за 15 секунди. Боекомплектът на Firtina е за 48 снаряда.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР