На живо: Украйна свали 16 от 30 руски дрона в Черкаска област

...
Украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха 16 от около 30
Коментари Харесай

Украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха 16 от около 30 безпилотни самолета, които Русия изстреля в района на Черкаси през нощта, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя. Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев предположи, че британски войници, обучаващи украински войски в Украйна, биха били легитимни цели за руските сили. Прочетете блога на живо на FRANCE 24 за войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

11:15 сутринта: Британски войници, обучаващи украински войски в Украйна, може да са легитимни цели: Медведев

Бившият руски президент Дмитрий Медведев в неделя предположи, че британските войници, обучаващи украински войски в Украйна, биха били легитимни цели за руските сили, тъй като дали германските заводи, произвеждащи ракети Taurus, ако доставят на Киев.

Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и става все по-ястребова и антизападна фигура в руската политика, каза, че подобни стъпки на Запада водят до световна война Три по-близо.

В публикация в Telegram Медведев първо насочи гнева си към наскоро назначения британски министър на отбраната Грант Шапс, който каза във вестникарско интервю, че Лондон иска да разположи военни инструктори в Украйна, в допълнение към обучението на украинските въоръжени сили в Великобритания или други западни държави, както в момента.

10:34 сутринта: Пет товарни кораба се насочват към украинските черноморски пристанища: MarineTraffic

Пет нови кораба са на път към украинските морски пристанища, използвайки нов отворен коридор за възобновяване на износа предимно на селскостопански продукти, алтернативно споразумение на черноморската сделка за зърно, блокирана от Русия, показа базата данни MarineTraffic в неделя.

Базата данни MarineTraffic показа по-рано в неделя, че три товарни кораба са напуснали украинските черноморски пристанища след натоварване, последното да плава, откакто Киев създаде временен „хуманитарни коридор“, след като Русия се оттегли от сделка, позволяваща безопасно преминаване за износа на Украйна.

Базата данни идентифицира петте кораба, които се насочват към пристанищата като Olga, Ida, Forza Doria, New Legacy и Danny Boy .

9:11 сутринта: Словашки популисти, които се противопоставят на помощта за Украйна, печелят изборите

Популистка партия, която иска да спре военната помощ за Украйна и е критична към ЕС и НАТО, спечели изборите в Словакия, показват резултатите на Неделя.

Партията Smer-SD, водена от бившия премиер Робърт Фицо, отбеляза 23,3 процента, побеждавайки центристката Прогресивна Словакия със 17 процента, като почти всички преброени гласове.

8:15 сутринта: Украйна сваля 16 от 30 руски дронове

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна свалиха 16 от около 30 дрона, които Русия пусна на територията на Украйна през нощта, според украинските военновъздушни сили.

В приложението за съобщения Telegram се казва, че дронове са изстреляни от южната , югоизточна и северна посока.

Властите съобщиха, че централната украинска Черкаска област е била атакувана.

„През нощта врагът масово атакува нашата Черкаска област с атакуващи дронове. За съжаление имаше удари върху промишлената инфраструктура в (град) Уман“, каза губернаторът на Черкаси Игор Табурец в Telegram.

„В резултат на това избухнаха пожари в складове. По-специално къде се съхранява зърното“, каза той, добавяйки, че един човек е бил ранен.

Ключови събития от събота, 30 септември:

Украинският президент Володимир Зеленски в събота откри първия в Киев Международен форум за отбранителната индустрия в опит да привлече повече производители да произвеждат оръжия в Украйна.

Зеленски каза, че Киев има за цел да развива отбранително производство в сътрудничество с лидерите в световната индустрия.

Руският президент Владимир Путин отбеляза годишнината от анексирането на украинските региони. В обръщение за отбелязване на първата годишнина от анексията Путин настоя, че то е извършено „в пълно съответствие с международните норми". Той също така заяви, че жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области отново са изразили желанието си да бъдат част от Русия на местни избори по-рано този месец.

Западът осъди както референдума, проведен миналата година, така и неотдавнашните гласувания като измама. Гласуването се проведе, когато руските власти се опитаха да затегнат хватката си върху териториите, които Москва незаконно анексира година преди и все още не контролира напълно.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР