Украинските сили са освободили над 6000 кв. км. окупирани територии.

...
Украинските сили са освободили над 6000 кв. км. окупирани територии.
Коментари Харесай

Украйна обяви, че е освободила над 6000 кв. км. окупирана територия

Украинските сили са освободили над 6000 кв. км. окупирани територии. Това съобщи президентът Володимир Зеленски.

Първоначалните данни за обстановката в някои от до неотдавна окупираните от съветските сили селища, обаче, е тревожна - оповестява се за големи опустошения и още веднъж - за убити и изтезавани цивилни.

Украйна продължава с огромната си контраатака на север и изток. През миналите дни са освободени десетки обитаеми места. По данни на английското разузнаване - територия най-малко два пъти по-голяма от тази на Лондон. Киев оповестява, че съветските войски всеобщо се предават, а военнопленниците са стотици.

" От началото на септември нашите войски са освободили над 6000 кв. км. от окупираните територии на север и изток. Контраофанзивата продължава. ", разгласи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Американският държавен секретар приветства събитията от миналите дни, само че изрази сдържан оптимизъм за хода на войната.

" Очевидно сме очевидци на голям напредък от страна на украинските сили, изключително в североизточната част на страната. Това, несъмнено, е допустимо и с помощта на нашата поддръжка. Твърде рано е да сме безапелационни, че ходът на войната се е обърнал. Руските сили към момента имат обилни позиции. Разполагат с доста военна мощност и оръжия, които употребяват и против цивилни. ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Тревожни са данните за обстановката в освободените от съветска окупация села. Най-малко 4 тела на цивилни, по които има следи от изтезания, са открити в Харковското село Зализничное.

По данни на украинската прокуратура, трима цивилни са били заровени в частен двор, а четвърти - на територията на локален асфалтов цех.

В друго село в региона - Граковое, има голям брой опустошения, които свидетелстват за ожесточеността на боевете. Там още веднъж са открити тела на цивилни със следи от изтезания и огнестрелни рани в тила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР