Украинските сили незначително напреднаха на източния (левия) бряг на Херсонска

...
Украинските сили незначително напреднаха на източния (левия) бряг на Херсонска
Коментари Харесай

ISW: Продължават ударите срещу критична инфраструктура в Украйна

Украинските сили нищожно напреднаха на източния (левия) бряг на Херсонска област и продължиха настъпателните интервенции покрай Бахмут и в западната Запорожка област. Геолокирани фрагменти, оповестени на 27 октомври, демонстрират прогрес на юг под Антоновския пътен мост северно от Олешки (7 км южно от град Херсон и 4 км от река Днепър). Генералният щаб на Украйна заяви, че не престават настъпателните дейности край Бахмут и в посока Мелитопол (западна Запорожка област).

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Руските сили нанесоха серия от удари с ракети и безпилотни самолети против Украйна в нощта на 26 против 27 октомври. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли една балистична ракета Искандер-М от Воронежска област и шест дрона Шахед-131/136 от близо Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, както

Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви на 27 октомври, че съветските сили са изстреляли над 500 дрона, ориентирани към сериозна инфраструктура и военни уреди в Украйна през септември 2023 година Игнат също по този начин съобщи, че осъвременените дронове са по-трудни за разкриване и че метеорологичните условия не въздействат на интервенциите на съветските сили.
 Руски медии: Дронове, заредени с експлозиви, са атакували АЕЦ Курск
Руски медии: Дронове, заредени с експлозиви, са атакували АЕЦ Курск

Твърди се, че един от дроновете е експлодирал покрай вместилище за нуклеарни боклуци.

Германия и Дания оповестиха нови пакети от военна помощ за Украйна на 27 октомври. Датското министерство на защитата (МО) разгласи пакет от поддръжка с военни материали за Украйна на стойност 3,7 милиарда крони (около 520 милиона долара), който включва танкове Т-72, БМП- 2 бойни машини на пехотата, артилерийски муниции и дронове.

Германското държавно управление разгласи пакет от военна помощ, оценен на към 5,4 милиарда евро, който включва противовъздушни ракети MARS II и спомагателна система за противовъздушна защита IRIS-T SLM.

Неизвестни лица се пробваха да убият подкрепяния от Русия някогашен сепаратистки. Телеграм каналът на Царьов заяви, че е прострелян два пъти в дома си в окупираната Ялта, Крим. Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) стартира следствие на атентата. Окупационният чиновник на Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че Царьов е в реанимация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл не разполага с информация.

Съобщава се, че съветските управляващи са арестували съветски жители, за които се твърди, че са употребявали канали на Telegram, в това число някои , които се разпознават като вътрешни източници, с цел да изнудват пари от съветски чиновници. Руската държавна медия ТАСС заяви на 27 октомври, че Тверският съд на Москва е арестувал Антон Сафонов и е задържал Станислав Дайнеко, и двамата работят по връзки с обществеността, за изнудване на над 2 милиона рубли (около 21 200 долара) от шефа за специфични задания на Rostec Василий Бровко в подмяна на непубликуване на евентуално компрометираща информация в телеграм канала " Небрехня ".

Телеграм каналът на " Временното държавно управление ", който съобщи, че преди този момент е разгласил изказвания за присъединяване на Бровко в корупционни схеми, твърди, че Бровко има тесни връзки с добре обвързвания шеф на Rostec Сергей Чемезов. Друг съветски вътрешен източник съобщи на 26 и 27 октомври, че Бровко е инициирал обиски на админите на каналите " Небрехня " и " Временно държавно управление ", само че Telegram каналът " Временно държавно управление " отхвърли изказванията на 27 октомври, че управляващите са претърсили и задържали личните му админи. Руски вътрешен източник твърди, че казусът се отнася за събития от април до август 2022 година, които включват повече от 20 канала в Telegram, в това число някои вътрешни източници и каналите " Небрехня " и " Временно държавно управление ".

Руските управляващи по-рано задържаха админи на известни канали с вътрешни източници на Telegram, които евентуално са употребявали секретна информация, с цел да изнудват съветски чиновници.

Руските управляващи евентуално са принудили украински военнопленници (ВП) да се причислят към " доброволческа " групировка, която ще се бие в Украйна, което би представлявало явно нарушаване на Женевската спогодба за военнопленниците. Руските държавни медии оповестиха на 27 октомври, че доброволческият батальон " Богдан Хмелницки " е " вербувал " към 70 украински военнопленници от разнообразни съветски наказателни колонии, почнал е образование и след довеждане докрай на образованието ще бъде ситуиран в неуточнена зона на фронтовата линия.

Принуждаването на военнопленниците да се бият би било нарушаване на Женевската спогодба за военнопленниците, която постановява, че " нито един военнопленник не може да бъде изпращан или арестуван в региони, където може да бъде изложен на огъня в зоната на бойните дейности " и не би трябвало да " се наема на труд, който е от вреден или рисков темперамент ".

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разгласи образуването на второ чеченско доброволческо формирование , кръстено на чеченски деятел, който се бори против имперското съветско ръководство. Кадиров разгласи основаването на доброволческия батальон " Байсангур Беноевски ", кръстен на заместител на водача на чеченските бунтовници от 19-ти век Имам Шамил.

ISW писа на 24 октомври, че Кадиров наподобява се бори да балансира сред своите чеченски мюсюлмански гласоподаватели, като в същото време поддържа поддръжката на Кремъл и съветския ултранационализъм и православието.

Руските окупационни управляващи започнаха репресии против проукраинските Telegram канали, работещи в окупирана Украйна. Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви на 27 октомври, че е арестувала админите на два проукраински канала, които са насърчавали потребителите да събират данни за съветски военни активи и придвижвания през август 2023 година

ФСБ също по този начин твърди, че е умъртвила хипотетично въоръжен сътрудник на разузнаването, който е оказал опозиция при ареста по време на задържането. ФСБ евентуално оповести тези арести в този момент, с цел да възпре спомагателни опасности за сигурността в окупирана Украйна.

Руските окупационни управляващи не престават да се борят да компенсират чиновниците на съветските държавни предприятия в окупираната Херсонска област. Руското опозиционно издание " Важные истории " заяви, че чиновници на Министерството на вътрешните работи в окупирания Скадовск, Херсонска област, ГУП " Херсонобленерго ", детска градина в Новотроицке и горско стопанство в Голопристански регион оповестяват, че са получили една или нито една заплата от лято 2023 година Важные истории оповестиха, че окупационните управляващи на Херсонска област също се борят да изплащат пенсии и други обществени помощи.
 Лукашенко изключва война на беларуска територия, само че не чертае никакви линии
Лукашенко изключва война на беларуска територия, само че не чертае никакви линии

Едно невнимателно придвижване може да докара до непоправими последствия, предизвестява той

Беларуският президент Александър Лукашенко продължи да демонстрира нежеланието си да въвлича военните си във войната в Украйна. Лукашенко съобщи на 26 октомври, че страната му е ангажирана с мира със съседите си и не желае да води война, тъй като " това би коствало на Беларус скъпо ".

ISW продължава да смята, че Беларус е съвоюваща страна в съветската война в Украйна, взе участие в депортирането на украински деца и може да улеснява схемите за отбягване на наказания за Русия, само че е извънредно малко евентуално да ангажира личните си военни сили да се бие с Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР