Украинските националисти виждат одобрение и оправдание за действията си от

...
Украинските националисти виждат одобрение и оправдание за действията си от
Коментари Харесай

Молдавски ведомости: Украйна отново се нахвърли върху унгарци от Закарпатието

„ Украинските националисти виждат утвърждение и опрощение за дейностите си от управлението на Европейския съюз и НАТО “

„ Държавният секретар на унгарското външно министерство Тамаш Менцер сподели, че унгарското държавно управление изисква от украинските управляващи неотложно да спрат зверствата против етническите унгарци в Закарпатието “, написа „ Молдавские ведомости “.

По-рано в Закарпатското Мукачево бяха отстранени унгарските флагове, демонтирани бяха табели и надписи на маджарски език, а шефът на унгарското учебно заведение беше уволнен. Също по този начин украинските управляващи демонтираха скулптурата на митологичната птица Турул, считана за един от знаците на Унгария, изяснява изданието, като отбелязва, че унгарското държавно управление не схваща напълно по какъв начин антиунгарските решения могат да оказват помощ на Украйна в спора с Русия.

„ В навечерието на изказването на Менцер, езиковият омбудсман на Украйна Тарас Кремен, който в страната назовават „ Шпрехенфюрер “, се нахвърли върху Закарпатието. Според резултатите от държавния одит стана известно, че от 108 учебни заведения в Закарпатието, където има паралелки с маджарски език на образование наред с държавния език, в 37 няма нито един клас, в който да се организират занятия единствено на украински ”, се споделя в публикацията.

С други думи, написа вестникът, „ шпрехенфюрерът ” не е удовлетворен от нещо изцяло разумно: в двуезичните паралелки с образование на езика на националното малцинство и на държавния език образованието се организира освен на държавния език.

Кремен счита, че по този начин дискриминират украинските деца в класа, които не знаят маджарски език. Всъщност обаче изпращат децата си в такива класове точно етническите унгарци. Ала на етническите руснаци в Закарпатието даже не се дава такава индулгенция.

През януари Унгария утрои еднократната помощ за транскарпатските унгарци (до 100 000 HUF), които изпращат децата си в маджарски учебни заведения в Закарпатието, и прикани Украйна да анулира дискриминационните езикови и просветителни закони.

„ Уверени сме, че Украйна ще възвърне просветителните и езиковите права на транскарпатските унгарци допустимо най-скоро в сходство с интернационалните си отговорности “, сподели на 20 януари Арпад Янош Потапи, държавен секретар по националната политика на Унгария.

Като мотив, който би трябвало да помогне на Киев да осъзнае, че унгарците в Закарпатието не би трябвало да се пипат, е блокирането на помощта за Украйна от Будапеща в Европейски Съюз и НАТО. Онзи ден Унгария още веднъж блокира транш от 500 милиона евро от така наречен Фонд за мир на Европейски Съюз за Украйна. Въпреки името, от фонда се финансират смъртоносни оръжия за Украйна. Страните от Европейски Съюз обаче имат намерение да окажат напън върху Будапеща по време на срещата на външните министри на страните.

По-рано Унгария съобщи, че няма да доставя на Украйна оръжия и да реализира преноса им през своята територия поради опасността за унгарците, живеещи в Закарпатието.

„ Въпреки участието на Унгария в Европейски Съюз и НАТО, съвсем всички други членове на тези общности отхвърлят да подлагат на критика Киев за потисничеството на унгарското малцинство.Напротив, в западните медии все по-често се чуват рецензии към Будапеща, която „ разрушава ” единната система на НАТО.Украинските националисти и западните политици даже дават за образец държанието на Румъния и България, които не реагират на потъпкването на правата на етническите българи и румънци в Украйна.

И защото украинските националисти виждат утвърждението и оправданието на дейностите си от управлението на Европейския съюз и НАТО, в Закарпатието рано или късно нещата може да не се лимитират до срутване на унгарските флагове и затваряне на маджарски учебни заведения, а да се стигне до същинско междуетнически спор ", - приключва изданието.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР