Украинските бежанци масово напускат България и се завръщат в Украйна,

...
Украинските бежанци масово напускат България и се завръщат в Украйна,
Коментари Харесай

Украинците си отиват. Заради хаос и омраза -

Украинските бежанци всеобщо напущат България и се завръщат в Украйна , сочат данните на Гранична полиция и наблюденията на доброволците, които оказват помощ на избягалите от войната. Една от аргументите е неяснотата какво ще се случи единствено след седмица, когато бежанците би трябвало да изоставен хотелите, в които са настанени.

Продължава наклонността от последните дни България да напущат повече украински жители, в сравнение с да влизат ,

сподели пред OFFNews Лора Любенова, представител на Гранична полиция.

За последните 24 часа в България са влезнали 2165 украински жители, а са я напуснали 3563.

Повечето от тях се завръщат в Украйна, съгласно наблюденията на доброволците, с които разговаряхме. Само през последното денонощие през пункта на Дуранкулак са минали 27 рейса с украинска регистрация, отправяйки се към Румъния . В същото време в България са влезли  седем рейса с украинци, бягащи от войната , сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на Областния съвет на БЧК в Добрич доктор Артюн Еринозов.

Това, че множеството украинци се завръщат в Украйна , се удостоверява и от данните на Гранична полиция - 2500 от излезлите от страната са минали границата с Румъния, главно през пунктовете Русе и Дуранкулак. За седмица бежанците от Украйна в България са намалели с 6500 души. Преди седмица украинските жители са били 102 000, а през днешния ден те към този момент са 95 500.

Хаос, дезориентация и доплащане

С приближаването на 31 май, когато би трябвало да се освободят множеството хотели, неизвестностите за настанените в морските хотели украинци се усилват. Най-остър е казусът във Варна и околните курорти , които подслониха голяма част от бежанците.

Според публични данни, към днешна дата в хотели, на които държавата заплаща на хотелиерите по 40 лева дневно на настанен човек, са отседнали 59 335 души. Децата бежанци от Украйна в България са 39 143. 

Държавната организация за бежанците стартира едвам тази седмица да интервюира хората за желанията и желанията им за оставане в страната след 31 май. Вчера ръководителят на Държавната организация за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева заяви, че към 30 000 от украинските бежанци имат намерение да останат в България . Пак през вчерашния ден Тошева разгласи, че 165 хотела по морето са се присъединили до 24 май в програмата, която планува да получат по 15 лв. за настанен украински емигрант след 31 май. Подаването на заявки завърши през вчерашния ден. 

В същото време от няколко източника научихме, че хотели, присъединили се в продължението на държавната стратегия, желаят доплащане от 15 лева. дневно от самите бежанци . " Знам към този момент няколко хотела, които оферират настаняване на бежанците с  доплащане от тяхна страна по още 5 или 10 лева дневно, само че без изхранване ", сподели С. Костова, която е доброволец. 

Тошева заявява през вчерашния ден, че никой няма да бъде оставен на улицата, в случай че се наложи страната ще мисли и за краткотрайни зали, където те да изчакват преместването си в други хотели или бази в страната. По думите й обаче страната не може непрестанно да оказва помощ. Ще се оказва помощ единствено на най-уязвимите групи. Бежанците ще бъдат извозени от хотелите по морето към базите за настаняване навътре в страната с БДЖ.

На фона на държавния оптимизъм, хората, помагащи на терен, оповестяват за безпорядък и суматоха измежду бежанците, което е една от аргументите доста хора да избират да се върнат в Украйна, където войната продължава. 

Анкетьори без украински или съветски

" Хората са безусловно дезориентирани, нямат никаква информация , никой не им споделя къде ще ги реалокират. Един от бежанците ми сподели, че в техния хотел идват по десет коли за спешна помощ дневно , защото хората, които са в стрес поради войната, получават спомагателен стрес, защото нямат никаква информация за бъдещето си и са в неприятно положение, меко казано ", описа пред OFFNews Евгения Волкова от " Украински дом " във Варна. " Хората питат къде ще ги реалокират. Семейства се тормозят, че може да ги разделят и да ги пратят на разнообразни места ", обясни Волкова. До през вчерашния ден имаше и проблеми със уеб страницата, на който бежанците трябваше да се записват и да заявят проектите си. " Половината са пенсионери, които нищо не схващат и не могат да се записват в уеб страницата ", добави Волкова. 

Държавната организация е наела за анкетьори хора без никакви познания по украински или съветски език. Стигнало се е до там да напущат хотели без да съумеят да интервюират и един човек поради езиковата преграда . Затова са помолили " Украински дом " за доброволци, които да превеждат на анкетьорите. 

" Омразата и завистта на локалното население "

" С недодяланата си стратегия управляващите направиха по този начин, че хората да бягат по домовете си, макар че там се води война и даже в по-спокойните региони няма гаранция за сигурност ", написа във фейсбук профила си украинката Розалия Георгиева със фотография на напускащите България рейсове. " Някои от тях отиват в Украйна, а по-късно в друга страна, където е допустима интеграция, други се връщат вкъщи, излагайки децата си на заплаха. С какво сърце се прибират хората, с какво усещане от България? Интересува ли се някой от това? Хората не чакаха такова посрещане. Те не чакаха толкоз доста русофили, нелепостите на лъжливите съветски медии, омразата и завистта на локалното население , а най-после и преселването в неопределеност. Говорих с хората, които си потеглят. Хората отнасят усещанията си вкъщи. Благодаря на тези, които ги направиха малко по-щастливи. Срам за управляващите ", приключва тя.

Думите й разказват аргументите за напускането на украинците, с чието идване някои оповестиха, че ще бъде решен демографският проблем на България. 



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР